Duitse melkveehouders produceren jaarlijks 31 miljoen ton rauwe melk, maar verwacht wordt dat de productie de komende jaren met 5 tot 7% zal dalen. Foto: Henk Riswick RundveeNieuws

Duitse melkverwerkers klagen over achterblijvende productie

Ondanks dat er momenteel recordprijzen worden betaald voor Duitse melk en boter, neemt de productie ervan niet toe. Er wordt zelfs minder geproduceerd dan in voorgaande jaren.

De Duitse zuivelindustrie is ontevreden over het achterblijven van de melkproductie. Hoewel er sprake is van recordprijzen, leidt dat nog niet tot een toenemende productie. De vereniging van de Duitse zuivelverwerkers zegt dat het melkaanbod nog steeds 2,1% lager ligt dan vorig jaar.

Duitse boeren ontvingen in de eerste helft van dit jaar gemiddeld 47 eurocent per kilo melk, 10 cent meer dan het tienjarige gemiddelde. Veel zuivelverwerkers betalen momenteel meer dan 50 cent per kilo melk, vooral in het zuiden van Duitsland.

Momenteel voorzien ruim 48.000 melkveehouders in Duitsland de industrie van ongeveer 31 miljoen ton rauwe melk per jaar. De verwerkers verwachten de komende jaren een verdere productiedaling van 5 tot 7%. Een tekort aan grondstoffen zorgt bij veel verwerkers voor grote problemen en leidt soms tot operationele stilstand.

Groene vraagstukken remmen investeringen

Volgens de zuivelfabrieken zijn ‘groene vraagstukken’ een van de redenen waarom melkveehouders terughoudend zijn om te investeren in uitbreiding van hun capaciteit. In de nieuwe wet op dierenwelzijn komt er in Duitsland een verbod op het vastbinden van melkvee. De industrie pleit voor een ruime overgangsperiode.

De zuivelindustrie staat ook onder druk door de recordprijzen die momenteel voor boter worden betaald: boter is duurder dan ooit. Toch werd er afgelopen jaar 3,2% minder boter geproduceerd en ook minder geïmporteerd. De sector heeft moeite met het nakomen van leveringscontracten. Het sturen van aanmaningsbrieven heeft geen zin als er tekorten aan grondstoffen zijn, zo merkte een functionaris op.

Bovendien verandert een andere ontwikkeling het tekort aan melkvet: “De light-golf is voorbij,” zegt de zuivelkoepel. Consumenten kiezen opnieuw voor zuivelproducten met een natuurlijk vetgehalte. Dit betekent dat voor veel recepten de behoefte aan melkvet toeneemt, waardoor er minder overblijft voor de boterfabrieken.



CM-Block Knop

LEES MEER ARTIKELEN OVER ZUIVEL


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.