Duits Wiegert bouwt fabriek om voor bio-melk RundveeNieuws

Duits Wiegert bouwt fabriek om voor bio-melk

Molkerei Wiegert wil de vestiging in Wiesedermeer (Oost-Friesland) dit najaar heropenen als biologische zuivelfabriek. Het plan is om er zowel biologische drinkmelk als biologische ‘industriemelk’ te gaan produceren.

Wiegert wil dit niet alleen doen voor de eigen onderneming, maar biedt ook productie in loondienst aan. Het bedrijf laat dit weten in een brief aan (potentiële) leveranciers. De gangbare melk van het bedrijf in Oost-Friesland blijft naar de fabriek van DMK in Edewecht gaan.

Wiegert wordt via zuivelhandelaar Fude & Serrahn gecontroleerd door DMK.

Bio-zuivel

Het initiatief van Wiegert is het zoveelste voorbeeld van een zuivelbedrijf binnen enkele maanden tijd dat actief wil worden in de biologische zuivel. Eerder al kondigde coöperatie Ammerland aan in de bio-zuivel te willen stappen.

In Nederland maakten A-ware Food Group en Vreugdenhil bekend dat ook zij op zoek zijn naar biologische melk, liefst van eigen leveranciers.

Structureel meer vraag

De markt voor biologische zuivel groeit gestaag, al zijn er de laatste weken wat signalen over een overaanbod van melk. Voorzitter René Cruijsen van coöperatie EkoHolland relativeert de signalen over een royaal aanbod. “Door allerlei factoren is er nu veel aanvoer van biologische melk, maar daar moet je verstandig mee omgaan. Sommige mensen doen dat helaas niet en gaan cowboytje spelen, bio-melk op de spotmarkt dumpen en dergelijke. Dat is onverstandig en is iets wat wij nooit doen.” Binnenkort stabiliseert de markt wel weer, meent Cruijsen. Structureel gezien groeit de vraag, meent hij. Al wordt het begin volgens jaar, met veel nieuwkomers, wel even zoeken, stelt hij.

Lees ook: Markt voor biozuivel trekt. In het dossier boerderij.nl/biologisch leest u alles over omschakelen van gangbaar naar biologisch.

Beheer
WP Admin