RundveeOpinie

Droogte nekt bedrijven

We hadden vorig jaar omstreeks deze tijd een groot probleem met de overvloedige regenval en overstromingen. Dit jaar is het op de grens van New South Wales en Queensland droog tot zeer droog.

Sinds de nachtvorst in augustus 2013  – die de goede opbrengstverwachtingen in een nacht halveerde – heeft het slechts 7 tot 24 millimeter geregend. Het hoeft geen vermelding dat ook zomergranen als sorghum (met een groeiseizoen van september tot januari) mislukt zijn. De normale opbrengst daarvan is 4 ton per hectare, dit jaar blijft de opbrengst steken bij krap een ton. Bovendien is de kwaliteit zeer slecht. Gelukkig zijn de prijzen hier wel heel hoog. De tarwe- en gerstprijzen zijn vanaf boerderij boven €200 per ton. In de rest van Australië waar het wel normaal regende, krijgen de boeren de normale prijs van rond €160 per ton.

Vee bijvoeren

De meeste graanboeren hebben door de hoge graanprijzen een gemiddeld jaar. Bij de vleesveehouders is dat heel anders. Die hebben al een hele tijd grote problemen, vooral in de wat marginale gebieden. Veel boeren hebben het vee bijgevoerd in de hoop op betere tijden. Nu de regen uitbleef, is heel wat vee behoorlijk vermagerd en te zwak om getransporteerd te worden. Bovendien is het dan de vraag waar naartoe? De slachterijen willen alleen vee met wat vlees er op. Als er geen vee verkocht kan worden, is er dikwijls geen geld om voer bij te kopen. Dit heeft behoorlijke consequenties.

Twee weken geleden is een vrachtauto met erg mager vee op de markt aangevoerd. Geen handelaar bood erop, ook de slachterij wilde ze niet kopen.  Hierop bood de boer aan om het vee voor niets weg te geven plus de vracht naar een koper te betalen. Ook hierop kwam geen bod. Dus heeft hij zijn vee weer zelf naar zijn eigen boerderij laten afvoeren. Vermoedelijk is dit vee daar afgeschoten, zoals op meerdere bedrijven in de omgeving is gebeurd.

Financiering

Drie tot vijf jaar geleden zag de veeteelt er geheel anders uit. De prijzen van grote veebedrijven schoten omhoog. Banken vonden het geen probleem om meer dan 60 procent van de waarde te financieren. Deze bedrijven zitten nu in grote problemen. De waarde van de grond is in veel gevallen gehalveerd en de boeren kunnen de rente niet opbrengen. Deze bedrijven staan nu te koop in een markt met weinig kopers.

Zonder begeleiding

Deze week zag ik een koppel koeien al enkele dagen op de weg en op mijn land lopen zonder dat er iemand bij was. Ik heb geen idee waar de dieren vandaan komen of wie de eigenaar is. Ze waren wat mager, maar nog in goede conditie. Ik weet eigenlijk niet wat ik hiermee moet.

Een ding is zeker, de regen komt iedere dag dichterbij. Wanneer ze valt is de grote vraag, misschien dit jaar of anders in 2015.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin