VarkensNieuws

Drie ton winst voor Pigture Group

Helvoirt – Het resultaat van Pigture Group, de moedermaatschappij van fokkerijorganisatie Topigs en Varkens K.I. Nederland, heeft in 2011 een omzet van 97,5 miljoen euro gerealiseerd. De winst was drie ton. Dat staat in het jaarverslag van het bedrijf.

Pgigture Group behaalde in 2010 een omzet van 91,9 miljoen euro. De winst daalde van 2,1 miljoen euro in 2010 naar 300.000 euro vorig jaar. De daling in de winst heeft volgens het bedrijf te maken met de hoge voerprijzen en lage vlees- en biggenprijzen in West-Europa. Hierdoor zijn veel bedrijven gestopt.

Volgen de Pigture Group worden de buitenlandse activiteiten daardoor steeds belangrijker. Inmiddels vindt meer dan tweederde van de activiteiten buiten Nederland plaats, vooral in Azië, Rusland en Noord-Amerika. Topigs Canada was bijvoorbeeld zeer succesvol in 2011. Het marktaandeel bij de gelten groeide tot 20 procent. Topigs is daarmee marktleider in Canada.De Topigs-activiteiten in China zijn in 2011 in een stroomversnelling gekomen door de start van een joint venture met de Huanshan Groep.

De ontwikkelingen voor de Europese markt staan echter niet stil. Vorig jaar is een begin gemaakt met de integratie van twee zeugenlijnen binnen Topigs Nederland. De F-Lijn (Fins landras) en de N-lijn (Nederlands landras) worden samengevoegd in de N-lijn. De samenvoeging van deze twee zeugenlijnen betekent een kostenbesparing in de fokkerij maar ook betere mesterij-eigenschappen van de nakomelingen, voortgekomen uit deze nieuwe lijnen. Daarnaast heeft de techniek van genomic selection in 2011 op grote schaal zijn intrede gedaan in het  fokkerijprogramma van Topigs. Dit heeft geleid tot nieuwe producten, zoals het berengeurverminderende Nador-concept.

Een overzicht van de prijzen voor vleesvarkens vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin