Altinus Klaassen van Attro Trading Africa op locatie in Gambia. - Foto: Tijms MechanisatieNieuws

Drents mechanisatiebedrijf tekent miljoenencontract voor export naar Afrika

Mechanisatiebedrijf Tijms uit Geesbrug (Dr.) tekent vandaag een miljoenencontract voor de levering van landbouwkennis, mechanisatie, opslag- en irrigatiesystemen aan het West-Afrikaanse land Gambia.

Het gaat om een project van zes jaar met een totaalbudget van € 17 miljoen. De ondertekening gebeurt op het provinciehuis in Assen in het bijzijn van gedeputeerde Henk Brink.

Johan Tijms (tweede van links) en Altinus Klaassen (tweede van rechts) met  hun Afrikaanse zakenpartners. - Foto: Tijms
Johan Tijms (tweede van links) en Altinus Klaassen (tweede van rechts) met hun Afrikaanse zakenpartners. – Foto: Tijms

Tijms gaat irrigatiesystemen aanleggen en werken aan bodemverbetering en teeltbegeleiding bij lokale boeren in Gambia. Traditioneel is pinda daar het belangrijkste gewas, vooral bestemd voor de export. Deze teelt staat onder druk, zowel economisch als teelttechnisch, onder meer door ziektes en plagen.

Het project is gericht op verbreding van het teeltplan van de Gambiaanse boeren. Bedoeling is dat er meer voedingsproducten voor de lokale markt worden verbouwd, zoals aardappelen, uien en groenten.

Het contract vloeit voort uit een tweejarig proefproject van Tijms in Gambia. De Nederlandse overheid steunt het project met een exportkrediet en overheidsgarantie.

Meer Drentse bedrijven in het project

Verschillende Drentse bedrijven zijn bij het project betrokken, waaronder Attro Trading Africa uit Nieuw-Amsterdam. Volgens Johan Tijms van mechanisatiebedrijf Tijms is er ook veel belangstelling onder Drentse akkerbouwers. Hij ziet in de export van kennis en technologie een nieuw verdienmodel voor de Nederlandse landbouw, dat bovendien aansluit bij de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties.

Meer artikelen over precisielandbouw lezen? Bekijk de themapagina de themapagina 'Precisielandbouw - Perfectioneer je teelt op basis van data'.
Beheer
WP Admin