RundveeNieuws

Draaimelkstal, robot en zij-aan-zijmelkstal populairst

Dronten – De automatische melksystemen blijven samen met de draaimelkstallen en de zij-aan-zijstallen de populairste melkinstallaties en melkstaltypen.

Dat blijkt uit cijfers van Stichting KOM (Kwaliteitszorg Onderhoud Melkinstallaties) in Dronten.

Vanaf 1 januari zijn er, tot peildatum 8 juni, 104 melkveebedrijven met een automatisch melksysteem bijgekomen tot een totaal van 3.302 bedrijven. Bij het totaal van 18620 bedrijven melkt 17,7 procent van de bedrijven nu met een automatisch melksysteem. Deze hebben samen 5.089 boxen of melkstanden ofwel 1,55 melkboxen per bedrijf. Bij een capaciteit van 65 koeien per box/stand is de gemiddelde grootte van de bedrijven met een melkrobot 100 melkkoeien.

Het aantal zij-aan-zijmelkstallen groeit ook gestaag. Tot 8 juni zijn er al weer 101 stallen opgeleverd. Dat is vergelijkbaar met vorig jaar, toen in het hele jaar 2013 in totaal 234 zij-aan-zij stallen werden opgeleverd.

Bij de draaimelkstallen gaat het nog ietsje beter. In heel 2013 werden er 49 draaimelkstallen opgeleverd. Nu zijn er, voordat het eerste halfjaar is afgesloten, 26 nieuwe draaimelkstallen afgeleverd. In totaal zijn er nu 865 draaimelkstallen in Nederland.

Van de swing-over melkstallen zijn er nu 290 installaties actief. Genoeg voor stichting KOM om deze apart in de kolommen te vermelden.

De grupstallen, tandemstallen en visgraatmelkstallen zijn de melkstaltypen die in aantal juist inboeten. Daarbij is de visgraatmelkstal, die nog altijd voorkomt op 8.497 bedrijven, wel de meest gebruikte melkstal in Nederland.