Premium
Het uitrijden van mineralenconcentraat in grasland. "We hebben zulke innovaties hard nodig, zowel voor onze toekomstige voeding als het verdienmodel in de landbouw", aldus columnist Roel Jongeneel. AlgemeenColumn

‘Doemdenken over ontwikkeling productiviteit is riskant en onnodig’

Reacties

 1. Ik vraa me af of Orgaische mest en alle hiervan afgeleidde meststoffen behoren tot de Nederlandse Kringloop. Dierlijke mest is deels afhankelijk van Voederimport en daarmee bestaar de mest uit import mineralen , die niet in onze kringloop horen. Ik probeer hiermee aan te geven dat als we veevoerimport afbouwen, we tegelijk de mineralen die in onze kringloop komen afbouwen. Op termijn zal hierdoor de gewas groei afnemen wegens mineralen tekort in de Kringloop. Lossen we dit dreigende probleem nu op of wachten we tot het probleem zich voordoet?

 2. Gelukkig zijn er nog zat mensen die nuchter over de landbouw denken, maar helaas voor de Nederlandse boeren niet meer in Nederland .
  De realiteit is dat er over 20 jaar de landbouw grotendeels verdwenen zal zijn ,op een paar grote bedrijven in bepaalde gebieden na.
  Veroorzaakt door klimaatpopulisten.
  Maar moeten we ons zorgen maken over ons wereldwijde voedsel voorziening? Denk het niet, in Nederland is nu voor elke inwoner 1000m2 landbouwgrond beschikbaar, wereldwijd 0,9 ha.
  Dus als ze wereldwijd op de zelfde manier gaan produceren als Nederland nu doet is er voedsel genoeg!

  1. Hier in frankrijk willen boeren het liefst niet (melk)veehouder zijn. Maar als je te weinig land hebt om te kunnen leven van de akkerbouw, dan moet je wel vee gaan houden (saldo per ha van veehouders is hoger dan van akkerbouwers). Ook als je land te nat is, stenen bevat of hellingen heeft is het verplicht veehouden. Als er stoppers zijn en de veehouders kunnen aan extra ploegland komen, dan zie je het vee verdwijnen. Dat is nu aan de hand. Dus ook in andere europese landen verdwijnen (melk)veehouders en komt er een tekort aan dierlijke productie (melk en vlees).

 3. Je de ene kringloop af laten nemen (derogatie) en met veel euro’s en energie een nieuwe terug zien te krijgen (kunstmest vervangers, om vervolgens de andere lidstaten van te laten profiteren.

Beheer
WP Admin