Foto's: Mark Pasveer RundveeFoto

Dochters ontrafelen vererving van stier

Tijdens de NRM kwamen 10 dochtergroepen in de ring. Ook niet-kenners konden er voordeel mee doen.

2 jaar geleden overtuigden de Jotani-dochters met goed gebouwde kruizen waardoor uier en benen optimaal tot hun recht kwamen. Dit keer trokken de uiers de meeste aandacht. Veel toeschouwers hadden wel graag wat meer massa gezien bij deze roodbonte dochters.

Massa en rondheid waren twee kenmerken van de getoonde Bouw Rocky-dochters. Ronde ribben, maar ook rondheid in de uiervorm. De benen van de dochters hadden een gewenste kromheid die bijdraagt aan een makkelijk beengebruik.

Niet alleen in de ring, maar ook op de stand waren de dieren goed te zien en uitstekend gepresenteerd. Sommige dieren vielen op, zoals deze MVP-dochter.

Het zestal was ruim gebouwd en had veel massa. De uiers waren correct waarbij er met name in de vooruier wat wisseling was in aanhechting en speenplaatsing. Verder vielen de bespiering en de ronde botten op.

Ki Samen bracht twee Hoekland Maik-zonen mee naar Zwolle. De bonte groep van VVH Repairman bestond uit tweedekalfsdochters, die veel kracht en rondheid vertoonden.

De ondiepe uiers zaten vrijwel in het lichaam verzonken. In bouw hadden de Fitz-dochters een zeer strakke ruglijn, een sterke korte nek en een diepe voorhand. Iets meer ruimte en soepelheid in het achterstel zouden niet misstaan.

Semex benadrukt graag de verbinding met het Canadese fokkerijland. De uitstraling en presentatie van de Fitz-groep gaf dat weer. De grote en hoogbenige dieren werden uiterst rustig in de ring geshowd.

De uiers imponeerden door hun vaste aanhechting. Van voor en achter hoog, breed aan het lichaam. Daarbij waren de aderen goed zichtbaar op het uier. Dat maakt de Fun P ook nog eens tot een showtopper.

Delta Fun P is een van de eerste hoornloze stieren, die als fokstier doorbreekt. Delta Fun P heeft een hoge totaal index. Het exterieur is van hoog niveau waarbij uiers en benen uitblinken. Grootvader Snowman was te herkennen bij de Fun P-dochters; de uitstraling van veel melkaanleg was duidelijk waarneembaar.

Uit elke groep koos de jury het meest favoriet dier en lichtte die keuze toe. Het geeft de mogelijkheid tot een kleine onafhankelijke bijdrage in het strakke protocol van de demonstratie en voorgeschreven mondelinge begeleiding

De nodige fijnheid in bouw en benen. De uiers waren goed gevormd en passend bij een melkkoe, maar hoefden niet royaler. Met name de hardheid en kwaliteit in skelet en benen die de Ferdi-dochters kenmerken, wijken af van de hedendaagse grote en wat grovere dieren.

Poppe Ferdi-dochters waren een stuk kleiner dan de voorgaande groep. De jeugdige vaarzen stapten met hun lange rug soepel door de ring. Iets te beweeglijk, bleek uit de wat onrustige presentatie. Volgens KI Kampen was Ferdi al maanden de meest verkochte stier.

Het waren rijzige dochters van formaat met daarbij een goede bespiering. De uiers waren goed aangehecht, met een gewenste lengte en dikte van de spenen. De benen waren lang en de kruizen hadden een goede helling.

De eerste bezoekers zaten net toen de dochters van Bouw Finder (eigenaan CRV) in de ring kwamen. Als jonge stier werd Finder al veel gebruikt, omdat hij op de NVI-ranking met afstand boven alle andere stieren stond. Menig veehouder heeft nu pinken of melkgevende vaarzen aan de melk.

De dochtergroeppresentatie is gericht op een brede groep veehouders, die gewoon een goede koe in de stal wil hebben. Een vijf- of zestal dochters van één stier geeft extra informatie wat in indexen en onderbalkscore niet gevat wordt.

De Bouw Rocky-dochters hebben bovengemiddeld veel ruimte in bouw en in kruis. De uiers zijn prima, maar hebben korte spenen. De Rocky-dochters doen iets volgroeid aan.

Pieternel 42 geeft goed weer waarom er over de Big Malki-dochters werd gepraat. De koeien waren mooi uitgezwaard, voorzien van diepe ribben en goed gevormde uiers. De benen hebben voldoende bot waarop met ruime stap gelopen wordt. Dat de Malki dochters goed produceerden was zichtbaar, maar productiedrang ging niet ten koste van bouw of reserves.

De jury was zeer lovend over het zestal en het publiek kon er volledig mee instemmen. Zo bleek de dochtergroep van Big Malki een grande finale van de dochtergroeppresentatie. Kanttekening daarbij: de dochtergroepen waren van dermate hoog niveau dat ze meer publiek hadden verdiend.

Op het blauwe zaagsel - dat zeer effectief bleek en een een prettige basis was voor de presentatie - trok deze Leontien als kopkoe de aandacht. De MVP-dochters vertoonden fijnheid van kop tot staart. Ze waren niet allemaal even fraai en compleet als deze Leontien.

Op de stand hadden de Malki-dochters al de nodige aandacht getrokken, omdat ze allemaal zeer zwarte velletjes hadden. Daarbij vertoonden ze veel melkuitstraling met hun dunne huid en attente koppen.

De grootvader van de getoonde dochters is de veel benutte Mogul en zijn kenmerkende eigenschappen in bouw, uier en benen waren wederom goed te zien. Ook de melkrijkheid en malsheid waren in de MVP-dochters te herkennen.

Direct na de pauze kwam de groep van De Su Nirvana in de ring. Ook Nirvana is een zoon van Mogul en ook deze dochtergroep werd door Heemskerk in de ring gebracht. Attent liepen de grote Nirvana-dochters door de ring.

De Nirvana-dochters hadden voldoende lengte, voldoende diepe ribben en vast aangehechte uiers met scherpe ophangband. Op koeien met ruime voorhand en pas zal Nirvana uitstekend werk doen.

Meerdere dochtergroepen kwamen de ring in met een imponerende kopkoe. Zo ook Jotani waarbij een zelfbewuste en zeer complete koe het zestal aanvoerde. Jotani is de hoogste exterieurvererver bij de roodbonte stieren en derhalve werd er veel van verwacht.

Beheer
WP Admin