RundveeNieuws

Dierziekteregels onbekend bij veel melkveehouders

Doetinchem – Een op de vijf melkveehouders in het Boerderij-lezerspanel zegt niet te weten welke regels gelden voor preventie van besmettelijke dierziekten als MKZ.

In het Boerderij-lezerspanel zegt een op vijf melkveehouders deze week geen idee te hebben welke regels voor preventie van besmettelijke dierziekten als MKZ precies voor zijn bedrijf gelden. Onder alle veehouders in het panel is dat 13 %. Van de melkveehouders in het lezerspanel van Boerderij zegt 6 %: ‘Ik ken de regels, maar pas ze om praktische of financiële redenen (grotendeels) niet toe’. De rest van de melkveehouders in het panel zegt de regels wel te kennen en (grotendeels) toe te passen.

Boerderij vroeg zijn lezerspanel (met ruim 800 leden): ‘Bent u op de hoogte van de regels die voor uw veebedrijf gelden voor de preventie van besmettelijke dierziekten als MKZ en varkenspest?’ Aanleiding voor de vraag was het feit dat het tien jaar geleden is dat de MKZ uitbrak in ons land.

Van de 20 procent die zegt niet exact te weten welke ziektepreventieregels gelden, zal een flink deel overigens waarschijnlijk toch veel van die regels naleven, via kwaliteitssystemen en afnemerseisen. Met de naleving in de sector zal het dus meevallen.

Niettemin zeggen de panelresultaten iets over de melkveesector: men doet aan ziektepreventie, maar lang niet altijd bewust.

Beheer
WP Admin