Rechercheurs van de IOD-NVWA onderzoeken een deel van de spullen die bij de dierenarts in beslag zijn genomen. - Foto: NVWA PluimveeNieuws

Dierenarts sjoemelt mogelijk met NCD-vaccinatie

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) onderzoekt fraude door een dierenarts met vaccinaties tegen Newcastle disease (NCD).

De Groningse dierenarts wordt ervan verdacht verplichte vaccinaties tegen deze ziekte niet of onjuist uit te voeren. Rechercheurs hebben afgelopen dinsdag de woning en praktijk van de dierenarts doorzocht. Daarbij is de administratie in beslag genomen. Ook is beslag gelegd op enkele tienduizenden euro’s contant geld, meldt de NVWA.

Kippen mogelijk opnieuw vaccineren

De dierenarts is door de NVWA gemaand de pluimveebedrijven waar hij de kippen vaccineert op de hoogte te brengen van mogelijke fraude. De NVWA controleert of hij dit daadwerkelijk doet.

De bedrijven waar de dierenarts kwam, moeten hun dieren vermoedelijk opnieuw laten vaccineren.

De opsporingsdienst van de NVWA heeft bij een aantal van de betrokken pluimveebedrijven en bij de Gezondheidsdienst voor Dieren de administratie gehaald voor nader onderzoek. De NVWA zegt dat de dienst momenteel geen reden heeft om te vermoeden dat er pluimveehouders op de hoogte waren van de fraude.

Rechercheurs van de IOD-NVWA  onderzoeken een deel van de  spullen die bij de dierenarts in beslag zijn genomen. - Foto: NVWA

Rechercheurs van de IOD-NVWA onderzoeken een deel van de spullen die bij de dierenarts in beslag zijn genomen. – Foto: NVWA

NCD zeer besmettelijk

Vaccinatie tegen NCD is verplicht op pluimveebedrijven. NCD is een zeer besmettelijk virus bij vogels. Bij pluimvee veroorzaakt het ernstige ziekteverschijnselen en sterfte bij de kippen. Wanneer er een uitbraak is op een bedrijf, wordt dit geruimd. De ziekte kan bij mensen oogontsteking veroorzaken.

Beheer
WP Admin