Een derde vaccin tegen blauwtong is nu beschikbaar voor koeien en schapen, met 2 miljoen doses direct leverbaar in Nederland. – Foto: Koos Groenewold AlgemeenNieuws

Derde blauwtongvaccin beschikbaar voor koeien en schapen

Een derde vaccin tegen blauwtong voor koeien en schapen is nu beschikbaar in Nederland, met 2 miljoen doses direct leverbaar, meldt demissionair landbouwminister Piet Adema.

Er komt een derde vaccin beschikbaar waarmee houders van koeien en schapen hun dieren kunnen inenten tegen blauwtong. Per direct zijn 2 miljoen doses beschikbaar voor de Nederlandse markt, meldt demissionair landbouwminister Piet Adema vrijdag.

Het middel is beschikbaar omdat de minister het heeft goedgekeurd voor gebruik. Hij deed dit na een positief advies van het Bureau Diergeneesmiddelen van het agentschap College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (aCBG) en de Commissie toelating diergeneesmiddelen. Het vaccin is op de markt gebracht door Kernfarm/CZ Vaccines.

Dit Bluevac-3-vaccin is het eerste vaccin waarbij effectiviteit is aangetoond bij zowel schapen als runderen. “Voor alle drie de vaccins geldt dat de werkzaamheid is aangetoond in een laboratoriumstudie in schapen. Daarnaast is de werkzaamheid beoordeeld aan de hand van studies met andere blauwtongvaccins van dezelfde fabrikanten, die op dezelfde manier gemaakt worden met dezelfde ingrediënten. Hieruit kon geconcludeerd worden dat de vaccins werkzaam zijn voor schapen én runderen”, legt een woordvoerder van het CBG uit.

Twee keer vaccineren

Anders dan bij de vaccins van Syva en Boehringer Ingelheim moeten bij het vaccin van Kernfarm/CZ Vaccines schapen ook twee keer gevaccineerd worden, net als runderen.

Met deze 2 miljoen doses zijn nu in totaal 5,3 miljoen doses vaccin beschikbaar voor de Nederlandse markt; 2 miljoen van Syva, 1,3 miljoen doses van het vaccin van Boehringer Ingelheim en 2 miljoen van Kernfarm/CZ Vaccines. Er zijn zo’n 1 miljoen schapen en 3,9 miljoen runderen (waarvan 1 miljoen vleeskalveren) in Nederland. Schapen moeten één keer gevaccineerd worden om beschermd te zijn, runderen moeten twee keer worden gevaccineerd.

Eerste uitlevering derde blauwtongvaccin vanaf 27 mei

Op verzoek van de minister is gebruikgemaakt van een versnelde beoordeling, zodat het vaccin zo snel mogelijk beschikbaar kon komen voor de Nederlandse markt. Vanaf 27 mei is de eerste uitlevering aan dierenartsenpraktijken al mogelijk, meldt het ministerie.

Lees ook: Epidemioloog: juist koeien vaccineren om blauwtong in te dammen

Reacties

Beheer
WP Admin