Gebruik van luchtwasser in varkenshouderij die onder meer ammoniak kan opvangen. - Foto: Ruud Ploeg AlgemeenNieuws

Denen ontwikkelen luchtwasser voor broeikasgas methaan

Deense onderzoekers hebben een prototype ontwikkeld van een reactor die methaan uit stallucht haalt met behulp van licht en chloor. Het zou de uitstoot van methaan uit stallen gevoelig naar beneden kunnen brengen.

Chemici van de Universiteit van Kopenhagen en spin-off Ambient Carbon hebben daar nu wat op gevonden. Ze lieten zich inspireren door het natuurlijke afbraakproces van methaan, maar hebben dat behoorlijk versneld. Matthew Stanly Johnson, hoogleraar Chemie aan de Universiteit van Kopenhagen: “We hebben ontdekt dat we met behulp van licht en chloor een reactie kunnen veroorzaken en het methaan kunnen afbreken, zo’n 100 miljoen keer sneller dan in de natuur.”

Methaan uit lucht verwijderen

Chloor toevoegen bleek het missende puzzelstuk. Dankzij UV-licht splitsen de moleculen zich in twee chlooratomen, die vervolgens een waterstofatoom ‘stelen’ uit methaan. Dat valt daardoor uit elkaar. “In de wetenschappelijke studie hebben we bewezen dat onze reactor 58% van methaan uit de lucht kan verwijderen. En sinds we het onderzoek voor publicatie hebben ingediend, hebben we die resultaten in het laboratorium al verbeterd: de reactor zit nu op 88%.”

Binnenkort arriveert er een zeecontainer bij het team, waarin een levensgrote installatie zal gebouwd worden. De ‘methaanreiniger’ kan vervolgens aangesloten worden op het ventilatiesysteem in een veestal.

“De huidige veehouderijbedrijven zijn hightech faciliteiten waar ammoniak al uit de lucht wordt verwijderd”, zegt Johnson. “Onze reactor kan dus gewoon toegevoegd worden aan de bestaande systemen van luchtzuivering.”

Reacties

Beheer
WP Admin