Premium
Het boerenprotest in Stroe op 22 juni. - Foto: Mark Pasveer RundveeColumn

‘Demonstreren’

Reacties

 1. “Terwijl geleerden in Nederland denken dat het bodemleven wordt verpest door mest en bewerkingen”. Organische mest stimuleert bodemleven, dat betwist niemand denk ik. De kwaliteit van die mest is wel een factor. Een hoge C/N verhouding is veel meer stimulerend dan een lage. Juist die hebben we relatief veel in NL en is mede oorzaak van onze hoge verliezen/ha. Organische mest is mooi, maar we hebben teveel en onvoldoende goede kwaliteit.

  “Ik denk dat de gemiddelde ondernemer in de landbouw met een realistische kijk zelf wel kan bepalen waar kansen liggen”. In de huidige boosheid speelt deze kijk op ondernemerschap niet sterk mee heb ik de indruk. Juist het generaties lang op een plek boeren, bijdragen aan leefbaarheid van het platteland etc zijn belangrijke aspecten onder de boosheid, naast ondernemerskansen. Er zijn er uiteindelik niet veel die er voor zouden kiezen om voor veel geld uitgekocht te worden zodat ze in het buitenland kunnen beginnen, wat de pure ondernemersdenker wel makkelijker zou doen.

  “De brief van Staghouwer vind ik bijna communistisch van bovenaf sturen wat je moet doen. Het verleden bewijst dat zo’n systeem niet werkt.” Van bovenaf sturen werkt nooit fijn. Het is echter ook niet gelukt om het bottom up te regelen. Het ging een tijd prima maar stokte. LTO, toch een grote sectorvertegenwoordiger die bottom up zou moeten zijn, heeft in de loop der jaren genoeg rookgordijn opgeworpen om terecht te komen waar we nu zijn: juridische procedures.

 2. Ik denk dat er over 10 jaar in Nederland net zo veel melkfabrieken zijn als textielbedrijven of sigarenfabrieken. Weinig dus. Dat is niet erg als de stoppers vrijwillig gestopt/ warm gesaneerd zijn. Ik denk ook dat onvrijwillig wegjagen niet nodig is: er zullen genoeg (vee)boeren binnen10- 20 jaar stoppen.

 3. Wil je weten waar we over 10 jaar staan .
  Ik ga ervan uit dat de derogatie er niet meer is .
  Dat we had aan het werk moeten om aan de KRW voldoen .
  En dat er co2 heffingen komen op importen die niet aan de eu klimaatdoelen voldoen

Beheer
WP Admin