Premium
Demodag Robotisering op Agroproeftuin de Peel in het Noord-Brabantse Zeeland. - Foto: Joost Stallen AkkerbouwAchtergrond

Demodag Robotisering: veel belangstelling, veel vragen

De Agbot van 165 pk is zo’n typisch voorbeeld van een robot die met zijn mogelijkheden dicht tegen de werkzaamheden van een gangbare trekker aanleunt. - Foto's: Joost Stallen

De Agbot stond op 620 millimeter brede rupsen op vaste spoorbreedte. Er wordt gewerkt aan een systeem om de spoorbreedte te variëren van 180 tot 320 centimeter. Volgens AgXeed is dat relatief makkelijk vanwege de elektrische rij-aandrijving. Het bedrijf werkt verder aan een smalspooruitvoering op wielen voor in de fruitteelt.

De hefinrichting aan de voorkant is Cat. II met 3 ton hefvermogen, achterop zit een heft Cat. III met 8 ton hefvermogen. Het rupsonderstel is van Zuidberg.

De Farmdroid dient voor het zaaien en schoffelen van vlakvelds te telen gewassen. De werkbreedte is 3 meter.

De zaai/schoffelelementen in detail. Achterop het precisie-zaaielement. Ervoor is de aansturing te zien voor het in de gewasrij werkend schoffelmes.

De Robotone van Pixelfarming robotics heeft horizontaal en verticaal beweegbare armen die zijn verdeeld in twee rijen.

Een impressie van mogelijke instrumenten waarmee de Robotone aan de slag kan, hier met roterende messen.

Roterend mes in detail.

Een idee is om onkruid aan te pakken door het uit de grond te trekken. Dat is nog lang geen praktijk, maar een denkrichting voor toekomstige manieren om een perceel schoon te houden.

De Dino-robot van het Franse merk Naïo wordt geïmporteerd door Abemec. Nu nog inzetbaar voor (onder andere) schoffelen tussen de gewasrijen, in de toekomst met een Garford Robocrop voor schoffelen in de rijen.

Beheer
WP Admin