AlgemeenAchtergrond

Degelijk bedrijf voor startende geitenhouder

Op de grens van Drenthe en Groningen staat een biologisch geitenbedrijf te koop met eventueel 3, 8 of 17 hectare Skal-grond erbij.

In deze een tijd met een historisch hoge prijs voor geitenmelk staat een overzichtelijke en degelijke biologische melkgeitenhouderij te koop in Ter Apel (Gr.). Koper kan kiezen om het erf (1,5 hectare) plus 1,5 hectare biologisch grasland te kopen of met meer grond. Keuze is dan tot 8 of 17 hectare, inclusief erf. Wie wil kan na de overdracht direct beginnen, want in overleg is het bedrijf, inclusief levende have en de benodigde machines en werktuigen, over te nemen.

Aan de westzijde van het Ruiten-Aa-kanaal is het geitenbedrijf te bereiken via een lange oprit. Rechts, vooraan het erf, staat het woonhuis. Deze vrijstaande woning dateert oorspronkelijk van 1912, en is in 1986 gerenoveerd. Achter het woonhuis ligt het ruime, verharde erf met de bedrijfsgebouwen.

Stal uit 2001

Centraal aan de achterzijde van het erf staat de melkgeitenstal uit 2001. Het gebouw is 30 meter breed en 60 meter lang. Er is ruimte voor 800 gangbare geiten of 600 biologische. De stal is gebouwd van beton. Op het dak, met een grote hoeveelheid lichtplaten, liggen asbestvrije golfplaten. De beide lengtegevels van de stal bestaan voornamelijk uit zijwandluchtinlaat middels een gordijn.

De inrichting van de stal is degelijk en overzichtelijk. Er zijn twee voergangen van elk 5 meter breed. Aan beide zijden zijn ook de potstallen van zo’n 60 centimeter diep. De vaste mest kan machinaal verwijderd worden via grote schuifdeuren aan de achterzijde.

Achter deze stal ligt direct een zeer ruime opslag voor vaste mest. Deze sleufsilo is gebouwd in 2009 en is 16 bij 30 meter met aan beide zijden betonwanden. De vloer is van zuurbestendig beton. Omdat het bedrijf in een akkerbouwgebied ligt, is het geen enkel probleem om de mest af te zetten.

Vooraan, tegen de voorgevel van de stal, is links het tanklokaal met een melktank van 9.000 liter. De melkstal is in het midden aan de voorgevel gesitueerd. In de stal staat een 2×36 zij-aan-zij rapid exit-melkinrichting. De wachtruimte is voorzien van een automatisch opdrijfhek. Aan de voorzijde van de melkgeitenstal staan vijf voersilo’s. Opslagcapaciteit is ruim 40 ton.

Naast de geitenstal staat parallel een grote stroschuur van 20 bij 49 meter. De zijwanden zijn opgetrokken met windgaas. De spanten zijn van hout en op het dak liggen asbestvrije golfplaten. Recht achter het woonhuis staat een jongveestal van 15 bij 25 meter. Deze stal is zo’n dertig jaar oud. Op het dak liggen asbesthoudende golfplaten.

Martijn ter Horst

 

Object: biologisch melkgeitenbedrijf met 3 tot 17 hectare grasland. Plaats: Ter Apel (Gr.). Makelaar: Schelhaas makelaardij in Hoogeveen (Dr.), www.schelhaas.com.

Voordelen

• Degelijk bedrijf in mooie omgeving, dicht bij dorp met alle voorzieningen.

• Keuze tussen 3 tot 17 hectare grond.

• Gecertificeerd biologisch bedrijf. Omschakelen naar gangbaar kan.

nadelen

• Asbestgolfplaten op jongveestal.

• Niet alle 17 hectare grenst aan bedrijf.

Meer lezen over agrarisch vastgoed? Check het dossier!

Beheer
WP Admin