Meerderheid Tweede Kamer steunt uitstel deadline legalisering PAS-melders
Meerderheid Tweede Kamer wil deadline voor PAS-melders verschuiven. Motie ChristenUnie en SGP aangenomen, juridische houdbaarheid blijft mogelijk obstakel.
Er is een meerderheid in de Tweede Kamer om de wettelijke deadline voor het legaliseren van PAS-melders op te schuiven. Een motie hiertoe van oppositiepartijen ChristenUnie en SGP werd dinsdag in de Kamer aangenomen. De deadline voor PAS-melders loopt nu op 28 februari 2025 af. Een aangenomen motie hoeft overigens niet te betekenen dat LVVN-minister Femke Wiersma die overneemt. Tijdens de landbouwbegroting gaf ze de motie weliswaar ‘oordeel Kamer’, maar maakte ze ook een voorbehoud over de juridische houdbaarheid die een obstakel kan zijn.
Provincies moeten PAS-melders ondersteunen
Een andere motie van ChristenUnie en SGP kreeg eveneens een meerderheid in de Tweede Kamer. Hierin wordt minister Wiersma verzocht om provincies met prioriteit via extern salderen bij te staan om PAS-melders te legaliseren. En wel op zo’n manier dat voldaan wordt aan het additionaliteitsvereiste. Aanleiding is de recente uitspraak van Raad van State over de Via15 (verlenging snelweg A15). Die uitspraak ging vooral in op de motivering om extern te mogen salderen. In de motie wordt Wiersma ook gevraagd om de Kamer te informeren over de resultaten. In ieder geval voordat de provincies weer moeten gaan handhaven.
Intern salderen vergunningplichtig
Andere stikstofgerelateerde moties werden eveneens aangenomen. Dat gold onder meer voor de motie van GroenLinks-PvdA en ChristenUnie om intern salderen vergunningplichtig te maken. Bij intern salderen lost een boerenbedrijf binnen een activiteit de extra stikstofuitstoot op, de depositie van het bedrijf in het geheel blijft hetzelfde. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van emissiearme technieken. In het geval van intern salderen bestaat nu geen vergunningplicht en dus hoeven provincies geen vergunning af te geven. Juristen noemen zo’n besluit een ‘positieve weigering’. Het is voor een boer een manier om aan te tonen dat geen vergunning nodig is.
Een D66-motie over CO2-emissiereducties haalde ook een meerderheid in de Kamer. Die motie voorziet in dezelfde CO2-emissiereductie in het alternatief voor het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) als in het oorspronkelijke nu geschrapte NPLG. Ook moet Wiersma de plannen kwalitatief laten toetsen door het Planbureau voor de Leefomgeving. Tenminste, als ze de motie overneemt.