"Als je onder druk staat, is de verleiding groot om je te verliezen in je werk", aldus columnist Dik Veefkind. - Foto: Michel Zoeter BoerenlevenColumn

‘De verleiding van hard werken’

Als je onder druk staat is de verleiding groot om niet te praten over je zorgen maar om extra hard te werken.

Meer dan ooit zijn de ogen van de overheid en samenleving gericht op met name de veehouderij in ons land. Aangemerkt als de grootste veroorzaker van de stikstofproblematiek moet kennelijk de oplossing vooral ook van de veehouderij komen. Deze sector gaat al gebukt onder regelgeving die snel wijzigt en zich steeds meer opdringt aan ondernemers. Er wordt mijns inziens nog wel eens over het hoofd gezien dat we ook nog gewoon te maken hebben met hardwerkende mensen en hun gezinnen die deze soms onzinnige regels moeten naleven en het hoofd boven water proberen te houden.

Gevolgen nieuw beleid

In mijn werk kom ik dan ook steeds vaker vragen van ondernemers tegen over hoe het verder moet met het bedrijf. Overnameprocessen komen soms stil te liggen, net als uitbreidingsplannen want er is geen duidelijkheid over de gevolgen van het nieuwe beleid.

Aan de andere kant er zijn ook ondernemers die kansen zien en deze verzilveren! Het doet me denken aan die ondernemer die zijn melkveestapel inkromp en alle melk ging verzuivelen. Hij hield daarnaast een bijzonder vleesras. Hij verhuurde grond aan particulieren voor een groentetuin, hij had mensen in dienst met een afstand tot de maatschappij. Hij startte een winkel en verkocht zuivel, vlees en diverse aanverwante artikelen. Mooi voorbeeld van anticiperen op veranderende omstandigheden. Ik weet: dit is niet voor elke situatie toepasbaar, maar creatief is het wel.

Burn-outklachten

Toenemende onzekerheid maakt mensen kwetsbaar. Regelmatig kom ik in gesprek met ondernemers die het lastig hebben: waar stress- of burn-outklachten een rol spelen, waar onderlinge relaties onder druk staan, of waar uitzichtloosheid het leven overheerst.

Als je onder druk staat, is de verleiding groot om je te verliezen in je werk. Hoe harder je werkt, hoe minder zorgen, zo lijkt het. Het doet me denken aan die vader die in één jaar zijn eigen vader en broer verloor met wie hij intensief samenwerkte. Financieel heeft hij het zwaar. Hij reageert op zijn situatie door heel hard te werken om zo zijn gevoelens geen ruimte te hoeven geven. Maar hij liep vast.

Blijf goed voor jezelf zorgen

Het negeren van veranderingen in de sector of in je persoonlijke omstandigheden helpt niemand verder. Op de omstandigheden waar je in zit, kun je vaak geen of weinig invloed uitoefenen. Maar op jouw reactie op die omstandigheden wel. Wat bijvoorbeeld helpt, is goed voor jezelf te blijven zorgen.

Goed voor jezelf zorgen betekent gezond leven en werken. Goed voor jezelf zorgen betekent ook mentaal op jezelf passen door bijvoorbeeld een goede balans tussen inspannen en ontspannen. Maar ook het gesprek met elkaar aangaan hoort daarbij. Praat over je situatie of je gevoelens met elkaar of schakel desnoods hulp in.

Lees meer columns van Dik Veefkind

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

Beheer
WP Admin