Premium
Conservenfabriek Hak gaat om naar biologisch. - Foto: HAK AkkerbouwColumn

‘De trend is bio’

Reacties

 1. Rinus toch, wat vlieg jij hier uit de bocht!
  Je doet alsof je biologisch vergelijkt met gangbaar. In werkelijkheid vermeng je dit met een vergelijking tussen akkerbouw en veehouderij. Daarbij ben je ook nog onvolledig.
  Niet al het voer in de veehouderij is geschikt voor menselijke consumptie. Voor een deel bestaat het uit reststromen. Niet alle grond die gebruikt wordt voor veehouderij is geschikt voor akkerbouw.
  Bij te veel vee heb je inderdaad meer grond nodig. Maar bij te weinig vee heb je ook meer grond nodig. Dat wordt nog wel eens vergeten.

  Verder geloof ik graag dat biologische landbouw 230% meer biodiversiteit heeft. Vroeger noemden we dat “onkruid”.

 2. Sinds we in Europa minder “biologisch ” eten (Ot en Sien boerderijen) zien we dat onze bevolking langer is geworden en meer mensen instaat zijn een hogere studie te volgen. Deze lengte groei is het beste te zien op de “arme” zandgronden waar voor de oorlog (geen kunstmest) de mensen duidelijk korter waren dan nu. Wij zien een betere biodiversiteit als maatstaf voor een beter milieu en betere voedselkwalitiei. Jammer maar bioologische voedselproductie zal niet goedkoper zijn dan de huidige standaard productie er is nl meer grond en arbeid nodig ook bij robotisering zal de energie behoefte niet afnemen en de kennisbehoefte zal zich verplaatsen van teelt en dierkennis naar Data verwerking. Voor dit laatste zijn de nodige Data Centrales nodig met bijbehorende warmte productie die we ons milieu inblazen (lucht en water).

 3. Bio kan maar is risicovol. Kijk naar ierland toen de aardappelteelt geheel bio was. Kijk naar afrika als de sprinkhanen alle velden leegvreten. Bij gangbare landbouw heb je al moeite genoeg om alles gezond, plaagvrij en redelijk onkruidschoon te houden. Je hebt niks aan 0%btw als de winkels te leeg zijn.

 4. Omschakelen naar biologisch boeren zal voor veel niet het probleem zijn, goed vermarkten om de extra kosten terug te verdienen zal de grote uitdaging worden, zeker als het in grote stappen moet gaan zoals vermuë voorstelt. Als ik hoor en lees hoeveel mensen nu al moeite hebben om rond te komen of weerstand voelen tegen de hoge prijzen, gaat ook een eventuele btw verlaging op biologisch daar onvoldiende aan helpen.

Beheer
WP Admin