Premium
Foto: ANP AkkerbouwColumn

‘De tijd van smoezen is wel zo’n beetje voorbij’

Reacties

 1. Het zeewater pijl is vrij constant. Dan heb je daarnaast het feit dat bv Noorwegen gestegen is en Nederland zakt. Gezien het feit dat de permafrost vol ligt met gemummificeerde mamoetten en dergelijke was er een ook een tijd dat er geen forst in de “permafrost” zat. Dan krijg je gewone moerassen die s’winters bevroren zijn en s’zomers niet waarvan we er hier in Canada vele miljoenen hectares hebben. Warm water houdt minder CO2 vast dan koud water. Als het klimaat wat opwarmd wordt de oceaan ook warmer en laat wat CO2 los. CO2 volgt de temperatuur en niet andersom.

 2. Dus agratax, beter dijken verhogen dan windmolens plaatsen. Ook bij de arme mensen zodat ze niet allemaal hierheen komen.

 3. Laten we direct Green Deal omarmen, dan moet het volgens de politiek goed gaan met de aarde. Helaas niemand spreek over de gevolgen van het verdwijnen van de Permafrost. In dit stukje ziet de schrijver een enorme toename van Landbouwgrond maar vergeet dat deze permafrost hoofdzakelijk bestaat uit Veengrond die bij dooi een CO2 bom vormen met alle gevolgen van dien. als niet de hele wereldbevolking mee doet aan een vorm van Green Deal, zal ons Europese Green Deal weinig of niets uithalen voor de wereld. Klimaat redden is volgens mij niets anders dan terug naar lang vervlogen tijden, 30 – 40 % van de wereld bevolking ieder in zijn eigen bubbel. Weg reizen, weg vooruitgang etc. Niet wat ik voor ogen heb. Helaas twee ruggen uit 1 varken snijden is onmogelijk al zullen de wereldleiders dit nooit openlijk toegeven.

 4. afz JGM Rijpkema Het kan ook heel anders uitpakken zie dit voorjaar plotseling vrij koud wij vergeten dat de natuur ook zelf kan aanpassen Doe niet altijd zo negatief maar zoek de oplossing en vooral niet zo alles op boeren schuiven Het kleine Nederland vol laten stromen met buitenlanders die niks hebben alleen een grote mond voor een levenslange uitkering en dan zeuren over de boeren die hier al duizende n jaren ploeteren voor veel te weinig en de jumbo ah enorme winsten maken met hun produkten.

 5. Niet het sterkste volk overleeft maar het volk dat zich het best aanpast aan de veranderende omstandigheden. Dit betekent dus aanpassen en niet conservatief handelen. Proberen de temperatuursverhoging te temperen is onmogelijk, dijken verhogen de komende 100 jaar mogelijk. Kom op rinus, denk progressief.

 6. @Bennie, klimaat en stikstof dat zijn twee verschillende zaken, dat klopt.
  Echter jij vergeet een ding na de stikstof krijgen we te maken met beleid over andere vormen van uitstoot vanuit de klimaat akkoorden.
  Dus stal aanpassingen enkel uit stikstof oogpunt is niet verstandig gezien de afschrijving termijn van stallen en installaties. En dat is nou net ook een van de tekortkomingen waar jou clubje de LTO te veel op gefocust is, namelijk stikstof.
  En zo zijn stikstof en klimaat niet meer twee verschillende zaken aangaande investeringen, en perspectief als daar überhaupt nog sprake van zou zijn.

 7. Oja, op de hoger gelegen zand gronden moeten woningen komen. Zoals de planologen in buitenhof al aangaven Barneveld aan de Noordzee. Niet voor niets werd gisteren in een video vergadering bij de landbouw commissie aangegeven door ambtenaren van rijksoverheid dat de gehele Gelderse Vallei ontdaan moest worden van de Boeren. Hebben ze naar de MKZ toch de stok gevonden om de boeren te geselen en die gesel heet stikstof. Zelfs de duinen hebben last van stikstof, daar is geen boer te vinden. Het komt er op neer het is een grote leugen!

Beheer
WP Admin