Partner
Melkveehouder Marijn van Aart in zijn stal. – Foto’s: SAC Nederland RundveePartner

De robot kan zowel Jerseys als Holsteins melken

Marijn van Aart kocht in 2011 een van de eerste Gemini melkrobot in Nederland. Marijn, zijn vrouw en drie jonge dochters hebben een melkveebedrijf in Flevoland. Onlangs werden we gevraagd of we in waren voor een upgrade naar de Gemini UP en of we weer als een van de eersten een nieuw avontuur wilde aangaan.”

Installatie van de Gemini UP

De enkele box Gemini UP is een onafhankelijke 2-in-1 module die snel en eenvoudig te installeren is. “We dachten dat het erg lastig zou zijn om een oude robot weg te halen en een nieuwe te installeren, maar samen (van Aart en de dealer) hebben alle voorbereidingen gedaan,” legt hij uit. De laatste koe werd om 8:00 uur ‘s ochtends gemolken en rond 20.00 uur ‘s avonds waren ze klaar en konden we weer gaan melken.

“Op ons bedrijf hadden we er weinig hinder van. Het verliep allemaal goed. We hadden verwacht dat we een aantal dagen de nodige problemen zouden hebben omdat dit de eerste koeien waren die met het herziene systeem werden gemolken. Maar het was eigenlijk direct gebruiksklaar. We hebben het geïnstalleerd en het begon meteen te melken zoals we hoopten”.

We hebben de robots vervangen, maar de koeien bleven naar binnen lopen alsof er niets was veranderd

De reactie van de koeien

“Het ontwerp van de robot is niet veel veranderd. De koe maakt nog steeds deel uit van de kudde. Dus zodra ze de robot binnenloopt, kan ze rondkijken en zien wat er links en rechts van haar gebeurt. Dit houdt de koe echt rustig en maakt het aantrekkelijk voor een koe om de robot in te gaan. We zien het bij nieuwe vaarzen die net gekalfd hebben. Ze lopen heel gemakkelijk naar binnen en we kunnen ze met de enkele box naar een strobox selecteren. Dat maakt het leven voor mij als veehouder een stuk gemakkelijker. We hebben de robots vervangen, maar de koeien bleven naar binnen lopen alsof er niets was veranderd”, aldus Van Aart.

De robots kunnen zowel Jerseys als Holsteins melken zonder dat we aanpassingen hoeven te doen aan de robots

Een kijkje in de machinekamer van de Gemini UP.
Een kijkje in de machinekamer van de Gemini UP.

Andere voordelen met de Gemini UP

Op de vraag welke andere resultaten of voordelen het opstarten van de Gemini UP op zijn bedrijf heeft opgeleverd, zei van Aart: “Het eerste wat mij opviel, is dat het veel stiller is in de stal. De vacuümpomp zit niet meer in de robot op zich, maar in een aparte machinekamer. Dat maakt het comfortabeler om in de stal te werken en dicht bij de robot te zijn.”

“Wat ons ook echt verrast heeft, is hoeveel minder energie en water we nu verbruiken. We besparen elke maand heel wat op de elektriciteitsrekening, dus dat is een mooi voordeel”.

Daarna vertelde hij over de veranderingen in de melkroute. “Wat ons bij de eerste melkbeurt opviel, wat de aangepaste melktechniek; de melkslangen zijn nu ruimer. Er zit geen weerstand meer in de slangen en leidingen vanaf de koe tot de melkontvangst. Daardoor worden koeien nu sneller uitgemolken. De melkproductie is hoger en het vacuüm is stabieler.

Van Aart vindt het ook prettig dat het Vision-detectiesysteem van de Gemini UP geschikt is voor de verschillende rassen in zijn veestapel. “De robots kunnen zowel Jerseys als Holsteins melken zonder dat we aanpassingen hoeven te doen aan de robots.”

Zou opnieuw Gemini kiezen

“Melktechnisch is de Gemini gewoon een hele sterke robot met een hele frisse kijk op het robot melken an sich. Als wij het opnieuw zouden moeten doen, dan komt er wederom een robot en wederom een Gemini.”

Zijaanzicht van een enkele box Gemini UP melkrobot.
Zijaanzicht van een enkele box Gemini UP melkrobot.
Beheer
WP Admin