Foto: Hans Prinsen BoerenlevenColumn

‘De landbouw behoort tot de kroonjuwelen’

In een poging een deel van de Nederlandse veehouderij definitief de nek om te draaien wordt de psychologische oorlogsvoering die gericht is tegen boeren verder opgevoerd.

Op het moment dat ik dit schrijf, lekten in een tijdsbestek van een paar dagen verschillende rapporten uit waaronder die van het PBL en de landsadvocaat met daarin scenario’s die de doodsteek voor vele veehouderijbedrijven lijken te betekenen.

Murw gemaakt

De betrokken boerengeesten worden rijp gemaakt voor het onvermijdelijke: stop er maar mee. Verzet wordt uiteindelijk afgestraft met onteigening. Een ondernemer sprak op de radio uit murw te zijn van de manier waarop er met hem en zijn collega’s wordt omgegaan. Als je geconfronteerd wordt met onophoudelijk negatieve berichten en groeiende onzekerheid over de toekomst kies je er vanzelf wel voor om er mee op te houden. En misschien is dat wel het te bereiken doel: de geesten rijp maken voor het nemen van een eigen beslissing. Scheelt weer een hoop gedoe.

Kennis, vakmanschap en innovatiekracht van de landbouw zijn van het hoogste niveau

Je kunt wat mij betreft best stellen dat de landbouw tot de kroonjuwelen behoort van ons land. Niet alleen het kennisniveau en het vakmanschap, maar zeker ook de innovatiekracht van de landbouw is van het hoogste niveau. De toegevoegde economische waarde loopt in de miljarden en de directe en indirecte werkgelegenheid is meer dan significant. Een sector van belang, nationaal en internationaal. Nu is de bedoeling van kroonjuwelen dat je er goed op past. Daar lijkt dit kabinet, de politiek en de maatschappij maar niet in te slagen.

Grenzen rechtsstaat overschrijden

Het vreemde van de aanpak van de stikstofproblematiek door de overheid is dat er wel gesproken wordt met belanghebbenden uit de sector, maar het er niet op lijkt dat er echt naar ze wordt geluisterd. Als je vindt dat de veehouderij verantwoordelijk is voor een deel van de problemen, waarom maak je haar dan niet ook een deel van de oplossing in plaats van haar af te serveren op een manier die als je niet oppast de grenzen van de rechtsstaat lijkt te overschrijden?

Het zou helpen als wat meer het gezonde boerenverstand gebruikt gaat worden

Wellicht dat het grote geld dat de minister aan wil wenden om veehouderijbedrijven op te kopen, gebruikt kan worden om de innovatie verder aan te jagen. Je lost daarmee waarschijnlijk een groot deel van de problemen op, versterkt de economische en innovatiekracht van de sector en het creëert extra banen. Niet twee, maar drie vliegen in één klap.

Wat mij ook opvalt, is dat ik niemand hoor over een andere bijdrage aan de oplossing: het natuurlijk verloop. Een steeds groter wordende groep bedrijfseigenaren met een veehouderijbedrijf heeft geen bedrijfsopvolger. Een deel van het ‘probleem’ wordt daarmee in de komende periode vanzelf opgelost.

Het zou enorm helpen als er in dit land op verschillende niveaus eens wat meer het gezonde boerenverstand gebruikt gaat worden.

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

  1. Die landbouw het moet en zal kapot.Een florerend landbouw gebied met boerderijen boomgaarden weiland en akkerbouw vind ik nog altijd 10 x mooier dan die geldverslindende nutteloze vooral nieuwe natuur.Dan zie ik nog liever een nieuwe woonwijk dat dient tenminste nog ergens voor.

Beheer
WP Admin