AlgemeenOpinie

De kale kerstboomkoning

Als Sinterklaas weer vertrokken is, vind ik het heerlijk om ons huis in kerstsfeer te brengen. En liefst niet te laat, want anders zijn alle mooie bomen al weg en komen we weer met zo’n incourant exemplaar te zitten waar ik constant opmerkingen over krijg.

Vorig jaar dacht ik ook dat ik het goed geregeld had. Een vriendje van de kinderen mocht de kerstbomen van een veldje van zijn opa verkopen. Daar aangekomen bleek dat toch bijna alle gangbare maatjes er al tussenuit waren, maar er stond een heel mooie brede boom die ’iets hoger dan het plafond’ was en ach, een stukje uit de top is nog geen raar gezicht. ”Zagen maar!”, zei ik overtuigd. ”Dat kost dan 10 euro!”, riep het vriendje. ”Nee joh, dat doen we anders”, lachte ik. ”Je moet beginnen bij 30 en dan gaan we handjeklappen!”. Toen we het eens geworden waren moest het groene gevaarte nog mee naar huis. ”Ik haal de aanhanger wel even, ben zo terug!” En weg was ik.

Thuis kwam Wijnand naar buiten lopen. ”Wat ga jij doen?” ”Ik ga de boom even halen”, vertelde ik hem zo luchtig mogelijk. ”Past die niet in de kofferbak met de klep open dan?” Ik keek hem voorzichtig aan. Brommend stapte Wijnand in de auto. ”Ik haal hem zelf wel even”.

Een paar minuten later was hij terug. ”Hoe denk je dat ding binnen te krijgen?”, vroeg hij gebarend. ”Gewoon, door de schuifpui!” Wijnand sleepte de boom door de keukendeur en de eerste kilo naalden was een feit.

Daar lag hij, 3 meter breed en 4 meter hoog. Nu nog even een kruis timmeren. Aan het eind van de middag stond er een gigantische, scheve boom in de woonkamer. Het gemopper heeft ruim drie weken geduurd en hij viel verschrikkelijk uit. Vers gezaagd geeft dus nog geen garanties.

Daarom heb ik dit jaar een bescheiden boompje dat niet uitvalt gekocht, inclusief kruis. Het staat op een tafeltje om te voorkomen dat onze kleinste kaasboer of de pup alle ballen eruit plukt. Iedere ochtend heeft onze jongste telg alle ballen weer verhangen als we binnenkomen uit de stal. Maar ik krijg tenminste geen opmerkingen. Het wordt een vredige kerst.