Premium
Foto: Ronald Hissink VarkensColumn

‘De jeugd heeft de toekomst’

Reacties

  1. Eens met beiden. Als je tijden in overvloed leeft en de supermarkten stromen over, dan ga je voedselvoorziening minder belangrijk vinden. Dan is krimp voor andere zaken politiek goed te verkopen. Totdat je teveel boeren hebt weggepest. We hebben momenteel een super stagiair uit ned en die wil samen met zijn ouders en broers weg uit ned. Zij zien geen kansen in ned met hun mooie boerderij. Hierdoor natuurlijk geen lege schappen in ned want supermarkten kopen hun producten net zo makkelijk een paar grenzen verder. BV nederland gooit zo wel verdienvermogen weg want het hebben van veenmos en een korenwolf zijn dure hobby’s.

  2. Het grootste probleem is het wegvallen van afzetmarkten. Steeds meer afzetlanden worden zelfvoorzienend en exporterend. Landen als Spanje die al in korte tijd van een zelfvoorzieningsgraad van 60 naar 180% zijn gegaan en waar de varkenssector nog eens 4 miljard wil investeren in groei van de sector, hebben geen vlees of biggen meer van Nederland nodig. Er vinden door investeringen in productiecapaciteit in de nieuwe varkenslanden gedaan door de (Nederlandse) agribusiness, productie verplaatsingen plaats. Dit kun je met geld van de overheid niet oplossen.

    En geef deze nieuwe varkenslanden eens ongelijk, zo is in Nederland de sector ook ‘groot’ geworden, met geld en steun van overheid en agribusiness zijn investeringen in productiegroei gestimuleerd, zelfs zo dat minister Braks in zijn tijd commentaar kreeg van zijn collega’s uit omringende landen, over wat dat Nederlandse varkensvlees bij hun in de supermarkt moest, hun eigen boeren werden van de markt gedrukt.

    Nederland zal in de toekomst toch vooral voor eigen consumptie gaan produceren dat is de nieuwe varkenscyclus.

    De mee-verdieners in de agrarische sector zullen altijd zoveel mogelijk volume willen behouden, zij weten dat de faalkosten van een te hoog productie volume toch weer bij de boeren terecht komen. En de winst komt bij de mee-verdieners terecht

  3. De jeugd heeft zeer zeker de toekomst , alleen niet in Nederland. Dit land heeft zich op allerlei gebieden onmogelijk gemaakt. Oa 12 jaar Rutte hebben diepe sporen nagelaten. Het land staat aan de vooravond van een implosie.

Beheer
WP Admin