<em>Foto: Peter Roek</em> RundveeAchtergrond

‘De Europese weg naar de toekomst ligt in Diessen’

De Europese landbouwministers en Europees landbouwcommissaris Phil Hogan zullen volgende week de ogen uitkijken als ze voor de informele landbouwraad naar Eindhoven en Amsterdam komen.

In Eindhoven, de plaats waar staatssecretaris Martijn van Dam studeerde en zijn politieke carrière als gemeenteraadslid begon, zal hij maandag laten zien tot welke innovaties de Nederlandse land- en tuinbouw in staat is.

Het thema van de landbouwraad is tweeledig: de toekomst van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en de innovatie in de land- en tuinbouw. Lidstaten gebruiken de informele landbouwraad om accenten te zetten op onderwerpen die ze van belang achten. Soms kan dat worden doorkruist door de actualiteit, zoals tijdens het Luxemburgs voorzitterschap in de tweede helft van 2015, maar dat zal Van Dam niet overkomen.

De staatssecretaris neemt de gelegenheid te baat om een tijdelijke tentoonstelling over de toekomst van ons eten in te richten, waar innovatieve ondernemers, wetenschappers en ontwerpers hun toekomstbeelden tonen. Bij GrowWise op de Eindhovense High Tech Campus worden de nieuwste snufjes van lichttechniek voor de tuinbouw voor het voetlicht gebracht.

‘Een moderne boer heeft de koeien buiten en robots in de stal’

Op een melkveebedrijf in het Brabantse Diessen, waar de koeien vrij op houtsnippers lopen en door vier melkrobots worden gemolken, laat de staatssecretaris zien waar de weg naar de toekomst toe leidt. “Een moderne boer heeft de koeien buiten en robots in de stal”, vindt Van Dam. Het is niet het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid dat laat zien waartoe de landbouw zich kan ontwikkelen. Agrarisch ondernemers weten zelf waar de perspectieven liggen, waarbij een open vizier naar de maatschappij hand in hand gaat met efficiënte productie en hoge dierwelzijnsstandaarden.

In Brabant worden misschien wel belangrijkere beslissingen genomen dan in Amsterdam of Brussel. Niet toevallig ligt het bedrijf in Diessen aan de Toekomstweg.

Beheer
WP Admin