Danone verwerkt productiekosten in melkprijs RundveeNieuws

Danone verwerkt productiekosten in melkprijs

Danone laat voortaan de ontwikkeling van de productiekosten voor melkveehouders meetellen in de aan hen uit te betalen melkprijs.

De Franse zuivelgigant heeft daartoe een nieuw afnamecontract getekend met de leverende boeren.

De contracten voor ruim 2.200 melkveehouders zijn in de praktijk afgesloten met de vijf producentenorganisaties (PO’s) waarin die boeren zijn verenigd. Danone had al eerder een akkoord bereikt met vier van die PO’s, maar heeft nu ook de vijfde en laatste binnenboord kunnen halen. De contracten zijn daarbij niet met alle vijf PO’s gelijkluidend. In Frankrijk worden die organisaties sinds enkele jaren erkend als vertegenwoordiger van de boeren tegenover hun melkafnemer.

‘Wisselvalligheid in melkprijs beperken’

Behalve de productiekosten speelt ook de ontwikkeling op de wereldwijde zuivelmarkt een rol bij de prijsbepaling. Daarnaast is een bepaling opgenomen dat de hoeveelheid te leveren melk wordt afgestemd op de behoeften van elke afzonderlijke fabriek. “Wij hopen daarmee de wisselvalligheid in de melkprijs wat te beperken”, zegt Sophie Goddet Morisseau, directeur melk bij Danone Produits Frais France.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin