AlgemeenNieuws

D66 laat TTIP doorrekenen

Den Haag – D66 wil een eerste versie van een handelsverdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB).

Dat laat Tweede Kamerlid Kees Verhoeven aan NU.nl weten. Voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland vindt het een goed idee. De VS maken ondertussen bekend geheime onderhandelingsdocumenten voor het verdrag, TTIP genoemd, beschikbaar te stellen aan nationale politici.

“Als het CPB een eerste versie heeft doorgerekend, kan de Kamer beter een overwogen besluit nemen of verbeteringen doorvoeren,” zegt Verhoeven. Volgens de D66’er berust de discussie rondom het handelsverdrag te veel op spookverhalen. “Ik wil kunnen kijken naar de gevolgen voor Nederland. Hoeveel banen levert het op? Wat betekent een akkoord voor het midden- en kleinbedrijf?”

NGO’s klagen al enige tijd over gebrek aan transparantie over TTIP. De Europese Commissie maakte eerder Europese voorstellen openbaar. De Amerikaanse regering stelde eerder in een speciale leesruimte geheime onderhandelingsteksten beschikbaar voor leden van het Europees parlement. Omdat de kritiek aanhoudt, worden de teksten nu ook voor nationale politici opengesteld in speciale leesruimtes op ambassades.

Beheer
WP Admin