Lastige marktomstandigheden en ziektedruk drukten de poolprijzen over de oogst van 2023. – Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

CZAV betaalt €193 per ton maaltarwe in graanpool

CZAV in Wemeldinge (Zld.) betaalt in de graanpool €193 voor een ton maaltarwe uit de oogst van 2023. Daarmee komt de prijs bijna 40% lager uit dan die over de oogst van 2022. Dit is te wijten aan een moeizaam groeiseizoen met ziektedruk en lastige marktomstandigheden.

Maaltarwe vormt het overgrote aandeel van de graanpool bij CZAV. Hiervoor betaalt de coöperatie €193 na een voorschot van €180 per ton. Baktarwe komt uit op €195 per ton. Voor een ton voertarwe betaalt CZAV €188 per ton. Brouwgerst komt uit op €220 per ton en voergerst op €175 per ton. Dit zijn bruto poolprijzen waar nog kosten voor verwerking vanaf gaan.

Vergelingsvirus en weersomstandigheden beïnvloeden oogst 2023

Voor de oogst van 2022 lukte het nog om een poolprijs van €270 per ton maaltarwe uit te betalen. Dat was over de oogst van 2023 niet haalbaar. Vooral in de vroeg gezaaide percelen trad een opvallend grote aantasting van het vergelingsvirus op. Een droge en warme periode in de zomer veroorzaakte een enigszins versnelde afrijping met een matige opbrengst tot gevolg. De oogst werd enkele weken onderbroken door een periode van neerslag, waardoor de oogst vertraging opliep en de kwaliteit achterbleef.

Overaanbod en marktspeculatie drukken prijzen

Ook de marktomstandigheden werkten niet mee. Tijdens het verkoopseizoen van de pool, dat liep van het einde van de oogst 2023 tot eind mei 2024, was er steeds meer aanbod dan vraag. Door aanvoer uit Oost-Europa en Oekraïne en een grote oogst in Rusland was er telkens voorraad. Dit drukte de prijzen. Dit effect werd versterkt door beleggers op de termijnmarkten die speculeerden op een dalende tendens, geeft CZAV aan.

Kwaliteitsrassen en teeltmaatregelen brengen enige hoop

Een lichtpuntje was dat het in het zuiden van het land – het werkgebied van CZAV – lukte om het grootste deel van de oogst voor een lange regenperiode in de zomer binnen te halen. Dit, plus de keus voor kwaliteitsrassen en teeltmaatregelen gericht op kwaliteit, kwam de prijs enigszins ten goede, aldus CZAV. Daarnaast zijn het hele seizoen goede premies betaald voor goede brouwgerst. Door het oogstverloop waarbij veel gerst voor de regen gedorst is, was er de beschikking over relatief veel brouwgerst van goede kwaliteit.CM-Block Knop

LEES MEER ARTIKELEN OVER GRAAN


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin