AkkerbouwNieuws

CTGB laat vijf middelen toe

Wageningen – Het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (CTGB) heeft aan vijf middelen toelating verleend.

Het bodemherbicide Devrinol 45SC heeft een toelating gekregen in sluitkoolachtigen, spruitkool, bloemkool en broccoli. Devrinol 45 SC heeft de werkzame stof napropamide. Dat is een nieuwe actieve stof in Nederland voor onkruidbestrijding. Het herbicide Othello op basis van de actieve stoffen diflufenican, jodosulfuron-methyl-natrium en mesosulfuron-methyl is toegelaten in wintertarwe, triticale, spelt en winterrogge.

Het fungicide Kunshi is toegelaten tegen phytophthora in alle aardappelen. Het is in feite een generieke Shirlan met toegevoegde Curzate Partner.

Het insecticide Potatoprid is toegelaten in pootaardappelen als luizenbestrijder, om virus te voorkomen. Het is een generieke Amigo waarvan de toelating in 2011 verviel, maar dan in een iets hogere concentratie. Potatoprid gaat de concurrentie aan met Actara. Imidacloprid is een neonicotinoïde en tijdelijk niet toegestaan in onder meer mais en koolzaad.

Het fungicide Luna Privilege op basis van fluopyram kreeg een uitbreiding in vezelgewassen, bloembollen, uitgezonderd lelie en tulp, en veldsla.  Het had al een toelating in conserven.

Beheer
WP Admin