De omzet in de suikerbietendivisie steeg van € 811 miljoen naar ruim € 1 miljard. - Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

Cosun boekt fors hogere winst en omzet in 2022

Cosun maakte in 2022 fors meer omzet en winst dan een jaar eerder. De omzet ging omhoog met 33% naar ruim € 3 miljard. Onder de streep bleef € 75 miljoen over, tegenover een negatief resultaat van € 8 miljoen in 2021.

Toch is Hans Meeuwis, CEO bij Cosun, waaronder de bedrijven Aviko, Duynie, Sensus en Cosun Beet Company vallen, niet tevreden met de resultaten. “Het resultaat is niet goed genoeg. Het is een sterk herstel ten opzichte van vorig jaar, maar we zijn er nog niet”, aldus Meeuwis tijdens de presentatie van de jaarcijfers. Het rendement bedroeg 12%. Dat moet naar 12,5 tot 15%.

Volgens Meeuwis was het een turbulent jaar, waarin de oorlog in Oekraïne een grote impact had op het bedrijf. Zo waren er flink hogere kosten voor bijvoorbeeld gas. De totale kosten stegen met € 650 miljoen. De onderneming kreeg het voor elkaar de hogere kosten door te berekenen aan de markt. Cosun rekende 28% hogere prijzen bij een 5% groter volume. Het vraagherstel naar onder meer frites en de hogere suikerprijzen droegen bij aan een beter resultaat.

Een hogere bietenprijs was keihard nodig om de telers uit de kosten te laten komen en de teelt interessant te houden

Omzet suikerbietendivisie naar € 1 miljard

Alle bedrijfsonderdelen lieten afgelopen jaar verbetering zien. De omzet in de suikerbieten steeg van € 811 miljoen naar ruim € 1 miljard. In omzet het grootste onderdeel, de aardappelen, groeide van € 907 miljoen naar € 1,3 miljard. Ook de kleinere bedrijfsonderdelen, ingrediënten en co-producten, wisten de omzet op te voeren.

Cosun maakte eerder deze week al de bietenprijs bekend. Die is met € 65,30 per ton bieten fors hoger dan voorgaande jaren. Dat komt mede door een nieuwe rekensystematiek. Hierbij wordt voor het bepalen van de prijs niet meer gekeken naar de prestaties op het gebied van suiker in het afgelopen kalenderjaar, maar naar het suikerjaar dat loopt van oktober tot oktober. Dat sluit beter aan op de huidige situatie. Voor de overige onderdelen wordt nog wel gekeken naar het kalenderjaar. “We zijn ontzettend blij met de bietenprijs. Een hogere bietenprijs was keihard nodig om de telers uit de kosten te laten komen en de teelt interessant te houden”, aldus Dirk de Lugt, voorzitter van de raad van beheer van Cosun.

Wanneer met de oude systematiek gerekend wordt, zou de bietenprijs uitkomen op zo’n € 46. Om mee te bewegen met de hogere kosten die bietentelers maken, onder andere door te moeten beregenen bij droogte, verhoogt Cosun de basisprijs voor suikerbieten sinds dit jaar naar € 35. De basisprijs was sinds 2017 € 32,50.

Cosun zet groots in op noviteiten

Voor het huidige jaar verwacht de onderneming betere resultaten dan in 2022. Toch verwacht het dat ‘de turbulentie blijft’ en dat er ook impact van de inflatie op sommige bedrijfsonderdelen zal zijn. Hoogwaardige ingrediënten, waar bijvoorbeeld Sensus zich op richt met het vezelingrediënt inuline uit chicorei, zullen afname van de vraag zien door hogere prijzen.

Cosun zet, naast de stabiele factoren aardappelen, suikerbieten en chicorei, groots in op nieuwe bedrijfsontwikkelingen. Zo is het bezig met nieuwe ingrediënten op basis van veldbonen, bietenpulp en aardappel voor de markt van vlees- en zuivelvervangers. Het nieuwe bedrijfsonderdeel Cosun Protein zet een eiwitisolaat voor gebruik in plantaardige zuivelvervangers in de markt. Daarvan is net een eerste partij verkocht. Ook ontwikkelde het een ingrediënt op basis van bietenpulp dat bite en sappigheid aan vleesvervangers moet geven.

De verwachtingen voor deze nieuwe bedrijfsactiviteiten zijn hoog. Aviko Rixona ontwikkelde een plantaardige kaasvervanger op basis van aardappel, waarvan de eerste producten voorzichtig op de markt komen.

Beheer
WP Admin