Oogst van kidneybonen. Met de ingezaaide kidneybonen kan Coroos nog niet voldoen aan de gehele vraag naar kidneybonen in Nederland, maar dat is wel de ambitie. – Peter Roek AkkerbouwNieuws

Coroos kiest voor kidneybonen van Nederlandse bodem

In navolging van HAK gaat ook conservenbedrijf Coroos kidneybonen van Nederlandse bodem verkopen. In samenwerking met de agrarische coöperatie CZAV en Casibeans is 100 hectare ingezaaid met rode kidneybonen.

Coroos ziet dat de vraag naar kidneybonen toeneemt, volgens het bedrijf met 25% in het afgelopen jaar. Daar wil het conservenbedrijf op inspelen door kidneybonen aan te bieden van Nederlandse bodem. Ongeveer de helft van alle kidneybonen die in Nederland worden gegeten, is verwerkt en geleverd door Coroos. Met de ingezaaide kidneybonen kan Coroos nog niet voldoen aan de gehele vraag, maar dat is wel de ambitie.

Matthijs Rekers van het conservenbedrijf: “Het is onze ambitie om te groeien naar 100% van Nederlandse bodem. We willen niks liever, maar een exotische teelt als deze is ook onderhevig aan vele factoren. Boeren die nog niet de juiste materialen hebben en het weer om een paar voorbeelden te noemen.”

Zeeland en Hoeksche Waard

Coroos is een private-labelproducent van conserven. Zijn producten met groenten en peulvruchten liggen in verschillende supermarkten in heel Europa. De kidneybonen zullen een plek krijgen in het conservenschap en het bedrijf verwerkt ze tot kidneypasta. Dit is de eerste exotische teelt die het bedrijf grootschalig naar Nederland haalt.

Met de keuze voor Nederlandse kidneybonen geeft Coroos gehoor aan de Bean Deal, waar het bedrijf in 2023 instapte. Het doel daarvan is de productie van Nederlandse peulvruchten stimuleren. Daarnaast ziet Coroos een duurzaamheidsvoordeel door kidneybonen uit Nederland te gebruiken. Rode kidneybonen worden veelal geïmporteerd vanuit Noord-Amerika. Door de teelt te verplaatsen naar akkers in de buurt van de fabrieken in Zeeland en Hoeksche Waard vermindert het bedrijf de transportkilometers drastisch.

Coroos is niet de eerste Nederlandse conservenproducent die geïmporteerde bonen inruilt voor Nederlandse kidneybonen. In 2022 maakte HAK bekend de teelt naar Nederland te halen. Het ging destijds om 150 hectare.

Lees ook: Bonentelers: nieuw prijsmodel contracten los van graanprijs

Beheer
WP Admin