Oogst van koolzaad. - Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

Copa-Cogeca verwacht meer graan, oliezaad en plantaardig eiwit

Hogere hectare-opbrengsten aan korrelmais en zonnebloemen en grotere arealen erwten en bonen zijn de grote uitschieters in de raming van Copa-Cogeca. De Europese organisatie van boeren en landbouwcoöperaties rekent mede daardoor op grotere oogsten aan graan, oliezaden en eiwithoudende gewassen in vergelijking met vorig jaar.

De hectare-opbrengsten van korrelmais worden bijna 30% hoger ingeschat dan de door droogte geteisterde oogst van vorig jaar. Vooralsnog gaat Copa-Cogeca uit van gemiddeld 7,5 ton korrelmais per hectare in de EU-27. Dit terwijl vorig jaar slechts 5,8 ton van een bunder werd gehaald. Ondanks een kleiner areaal (-6,3%) zal de totale korrelmaisproductie met bijna 22% toenemen tot ruim 62,7 miljoen ton.

Ook bij de zonnebloemen wordt op een kleinere oppervlakte (-1,8%) een veel hogere hectare-opbrengst (+21%) verwacht. Dat resulteert in een toename van de totale productie met 18,5% tot boven de 10,9 miljoen ton aan zaad. Bij koolzaad is juist het groeiende areaal (+6,4%) dat een grotere oogst (+3,6%) zal opleveren. De totale oliezadenproductie in de EU-27 wordt zodoende ruim 8% hoger ingeschat op bijna 34,2 miljoen ton.

Meer eiwitgewassen

De teelt van eiwitgewassen zal volgens Copa-Cogeca vergelijkbare opbrengsten opleveren als vorig jaar. Een groter areaal aan bonen (+11%) en erwten (+6%) zullen de totale productie van de eiwitgewassen in de EU-27 echter met 5% opkrikken tot bijna 4 miljoen ton.

De productie van zachte tarwe wordt vooralsnog geraamd op 128,5 miljoen ton. Dat is bijna 3% meer dan vorig seizoen. De toename vloeit voort uit hogere opbrengstverwachtingen (+5,4%). Het totale areaal zakt volgens deze prognose namelijk met 2,5% naar 21,2 miljoen hectare. De teelt van gerst krimpt met 4% en licht hogere opbrengsten kunnen niet voorkomen dat de productie daardoor met ruim 2% afneemt tot 49,4 miljoen ton.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin