Foto: Mark Pasveer RundveeColumn

‘Controle op controle’

Wat je tegenwoordig als bedrijf al niet voor controlerende instanties over de vloer krijgt. Voor iedereen weer tijd maken en het bureaucratische praatje weer aanhoren kost me steeds meer moeite. Het lijkt wel omdat het aantal boeren krimpt dat ze toch hun quotum moeten halen en vaker bij de mensen langsgaan.

Deze week weer een steekproefcontrole van Qlip. Vier maanden geleden net de officiële controle gehad zonder op- of aanmerkingen. Dus de hele papierwinkel weer opzoeken en klaarleggen. Het ergste vind ik dan dat ze maar doen alsof wij geen agenda hebben en zomaar even kunnen zeggen dat je maar even twee uurtjes vrijmaakt voor ze. Het was net hartstikke druk met inkuilen. En ja hoor, precies dezelfde mevrouw als vier maanden geleden stond opeens op het erf, een klein uurtje eerder dan afgesproken, maar daar moet je je maar weer in schikken. Na het aantrekken van de bedrijfskleding werd weer precies hetzelfde riedeltje afgespeeld als de vorige keer. Precies dezelfde documenten grondig bestudeerd en goedgekeurd, net als de vorige keer. Het tanklokaal en de melkstal even beoordelen en nog wat bijzonder waardevolle tips rijker liep de controle toch weer op zijn eind.

Sprakeloos

Intussen draaide een vrachtwagen met nieuwe roosters voor de uitbreiding van de stal het erf op en begon deze op de rand van het asfaltterrein te lossen. Dat terrein is ongeveer vijftig bij vijftig meter, voor de beeldvorming. Na alles netjes hoog en recht opgestapeld te hebben verliet de vrachtwagen het terrein, waarna de mevrouw van Qlip zegt dat ze hier toch even een puntje van wil maken. Dit is natuurlijk wel wat rommelig en er kan zomaar ongedierte tussen kruipen natuurlijk… Ik heb deze mevrouw even sprakeloos (dat ben ik niet zomaar) aangekeken en gevraagd of dit serieus was. Maar het verbeterpunt was al opgeschreven zodat ze geen blanco lijstje meer had.

Daar de controle verder voorbij was, heb ik haar vriendelijk doch dringend verzocht om nu maar te gaan zodat ik deze onzin niet langer hoefde aan te horen. Later op de avond een mailtje met bevindingen van de controle waarin duidelijk staat vermeld dat het rommelig is op het erf door bouwmateriaal. Daar zakt je broek toch van af. Daar besteed je dan je tijd aan. Verbaas u niet, verwonder u slechts.

Dit soort dingen kosten allemaal zoveel tijd tegenwoordig

Uren verspild

Helaas is dit niet de enige controlerende instantie die de weg naar het boerenerf weet te vinden. Zoals de gemeenteambtenaar die de emissiearme roosters van de nieuwe stal kwam controleren. De stal die destijds nog gebouwd moest worden. Staat toch echt in mijn dossier, zei de man beteuterd en ging maar weer naar de volgende klant. Weer een paar uur verspild. RVO die bij elke boer jaarlijks weer wat landbouwgrond probeert af te trekken zodat je weer tijden bezig bent om te bewijzen dat de grond onder de bomen toch echt als grasland wordt gebruikt.

Maar goed, dat zie je niet vanaf het kantoor natuurlijk. Vervolgens moet je hemel en aarde bewegen om dit weer teruggedraaid te krijgen, want eenmaal weg is voor altijd weg. Dit soort dingen kosten allemaal zoveel tijd tegenwoordig. Tijd die ten koste gaat van je bedrijfsvoering. Ik weet mij gelukkig omringd door goede adviseurs qua regelgeving en gelukkig kan ik een boel aan die mensen overlaten, want die spreken wel gewonemensentaal.

Reacties

  1. als je niks kan en heb nog niks gepresteerd in je leven wordt je controleur oftewel een niks nut in de maatschappij zei mijn opa altijd. veel controleurs zijn veel gepest op school of hebben thuis niks te zeggen.

  2. Briljant idee!
    Alle controleurs verplicht laten douchen en een mooi roze overall laten dragen. Niet al te warm water vanwege co2 footprint…

    1. Onze oude veearts in brabant moest evenvaak douchen als de varkensboeren een stal hadden. Douchete wel 20 x per dag. Door de goedkoopste haarshampoo had ie geen haar meer op zn kop. Lekker strak tshirtje voor de controle dames en je ziet ze niet meer terug.

  3. Nou Marcel van der Avoird,
    Ik zou maar oppassen , want bij volgende bezoek als ze er dan nog staan krijg je recidive. Dus melkweigering bij de campina .
    Maar eerst bezwaar maken bij de campina dus.
    Of alvast een andere afnemer zoeken die staan tegenwoordig in de rij en die schijnen allemaal minder onverwachte controles uit te laten voeren dan de fc.

  4. Tja en voor eco betaal je je eigen vonnis, hier ook drie keer in twee maanden één keer gewoon en twee keer weidegang waarvan de eerste keer een dikke laag gras maar dan voor het voerhek🤔

  5. Het lijkt erop dat controleurs wat “moeten” vinden, zij worden ook door hun meerderen gecontroleerd. Bij zoveel % van de controles “moet”er wat gevonden worden, en als er geen op of aanmerkingen tijdens de bezoeken worden geconstateerd, is de controleur van qlip dus niet goed bezig

Beheer
WP Admin