Foto: Mark Pasveer AkkerbouwAchtergrond

Consumptieaardappelexport florissante eerste seizoenshelft

De Nederlandse aardappelexporteurs hebben in de eerste helft van dit handelsseizoen relatief veel consumptieaardappelen in het buitenland afgezet.

De totale exporthoeveelheid in de afgelopen zes maanden overstijgt de 400.000 ton.

Opvallend grote export

Het gebeurt niet zo vaak dat in de eerste helft van het seizoen meer dan 400.000 ton consumptieaardappelen over de grens wordt geleverd. Sinds 2008 gebeurde dat alleen in de jaren 2010 en 2012. In 2010 was sprake van een opvallend grote export naar Rusland (ruim 70.000 ton). Twee jaar later vond men in het Verenigd Koninkrijk ineens een bijzonder grote behoefte aan aardappelen uit Nederland. Dit jaar valt vooral een grote export naar Duitsland op, terwijl ook België nadrukkelijk aan de markt blijft in vergelijking met de voorgaande jaren.

Aandeel Duitsland en België

Iets minder dan de helft van de totale hoeveelheid had België als bestemming. Dat aandeel is weliswaar kleiner dan vorig jaar, maar is wel wat groter dan Nederland in de jaren daarvoor gewend was. Duitsland kocht afgelopen jaar meer dan 50.000 ton consumptie-aardappelen in Nederland. Deze hoeveelheid schommelt normaal gesproken tussen 25.000 en 35.000 ton. Meer aardappelen gaan er dit seizoen ook naar Polen, Roemenië en Zweden. Opvallend is ook dat Frankrijk zich de laatste drie jaar meer opwerpt als klant in Nederland dan in de voorafgaande jaren.

Beheer
WP Admin