AlgemeenAchtergrond

‘Consument plukt rauwe vrucht van prijsbeleid super’

Nederlandse komkommertelers zijn de dupe van de Duitse importstop als gevolg van het uitbreken van de Ehec-epidemie. Robert Bergenhenegouwen over zijn situatie.

Hoe kijkt u naar de situatie in de sector?
”Grof gezegd: Het is gewoon een bende. Links en rechts worden al partijen komkommer gestort. Dit is een verschrikkelijk onwerkelijke situatie.”

Hoe heeft het zo ver kunnen komen?
”Naar mijn idee heeft het heel sterk te maken met de inkoopmotivatie bij de supermarkten. Die gaan altijd voor de laagste prijs. Telers en consumenten plukken daar nu de ’rauwe’ vruchten van.”

Hoe raakt u dit als teler?
”Je hoort het aan en je weet als teler niet goed wat je hiermee moet. De passie die wij in het product stoppen, is gigantisch. Als er dan mensen sterven en ze weten niet zeker waar dat van komt dan is dat vreselijk. Dat maakt het ook zo dubbel. De economische schade is natuurlijk gigantisch, de imagoschade misschien nog wel groter.”

Wat is het effect op langere termijn?
”Ik weet niet hoe dit in de toekomst zal werken. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat het omkeert, dat mensen minder groenten gaan eten. Dat kunnen zij zich, wat betreft gezondheid, niet permitteren.”

Wat betekent het voor uw eigen bedrijfsvoering?
”We gaan voorlopig over tot de orde van de dag. Komkommers worden in bakken verpakt, zodat ze makkelijk gestort kunnen worden.”

En financieel?
”In totaal wordt er 80 procent van onze producten geëxporteerd naar Duitsland. Dat betekent dat je met een forse strop zit. Zo zwart-wit is het. Ik kan niet precies becijferen wat het mij als ondernemer kost. Het gaat waarschijnlijk niet om vraaguitval van een dag, maar over een langere periode. Bovendien gaat het ook om imagoschade, dat kun je niet becijferen.”

Frustreert de situatie u?
”Wat mij bezighoudt is: waar zit de bron van de besmetting? We weten dat Duitsland communiceert dat het uit Spanje komt. Het wachten is op de definitieve bevestiging. Pas daarna kan er weer gebouwd worden aan het imago. Het is heel wrang. Tegelijkertijd begrijp ik wel dat mensen voorzichtig zijn. Ik zou mijn kinderen ook geen Spaanse komkommers voorzetten.”

Is het Nederlandse product veilig?
”Ik denk dat elke teler wel een sample naar het laboratorium heeft gestuurd. Dat laat de kracht van onze sector zien. Iedereen werkt mee. Daar zijn alleen goede resultaten uit naar voren gekomen.”

Beheer
WP Admin