Kippen lopen letsel aan het borstbeen op bij het navigeren door een volièresysteem. - Foto: Bert Jansen AlgemeenNieuws

Commissie wil fokkerij meenemen in EU-welzijnsregels

De Europese Commissie gaat fokkerijdoelstellingen meenemen in een herziening van de Europese dierenwelzijnsregels.

Dat meldt demissionair landbouwminister Carola Schouten in een verslag aan de Tweede Kamer van de in december gehouden Landbouw- en Visserijraad.

Bij de Landbouw- en Visserijraad heeft Denemarken een recent Deens onderzoek naar problemen met borstbeenbreuken bij leghennen aangekaart. Hieruit bleek dat 85% van de hennen een breuk heeft. De onderzoekers linken dit aan fokkerijdoelstellingen, waarbij gefokt wordt op kleinere dieren die meer en grotere eieren leggen relatief vroeg in de legperiode. Denemarken heeft daarom voorgesteld dat fokkerijdoelstellingen herzien moeten worden en opgenomen moeten worden in de Europese regels voor dierenwelzijn. Nederland heeft deze oproep gesteund.

Volgens Schouten hebben veel lidstaten de oproep ondersteund, maar ook gevraagd om specifiek meer onderzoek naar de relatie tussen fokkerijdoelstellingen en borstbeenbreuken. In eerder Nederlands onderzoek werden soortgelijke hoge percentages borstbeenletsel geconstateerd, maar werd dit gelinkt aan het navigeren door volièresystemen en door verkeer op (nacht)zitstokken.

Internetconsultatie dierenwelzijnsregels

Afgelopen najaar startte de Europese Commissie al met een internetconsultatie voor herziening van de dierenwelzijnsregels. Schouten laat weten dat de Commissie heeft toegezegd fokkerijdoelstellingen hier in mee te nemen. Wel heeft Eurocommissaris Janusz Wojciechowski aangegeven dat dit om complexe materie gaat en dat de Commissie daarom de Europese Voedselautoriteit Efsa om advies zal vragen.

Reacties

Beheer
WP Admin