Premium
Carbon farming: akkerbouwer Frank van Oirschot legt koolstof vast in de bodem en verkoopt CO2-certificaten aan een windmolencooperatie. - Foto: Peter Roek AlgemeenOpinie

‘CO2-opslag: goud in de grond voor de boer’

Reacties

  1. Wat aan deze koolstof vastleg truk ten grondslag ligt is mij nog niet duidelijk. Als ik alle organische stof die groeit de bodem in breng; “Doe ik dan CO2 vastlegging?” ga de overheid dan uit van de gedachte dat dit CO2 onder de grond blijft zitten? Ik zou denken dat deze CO2 op termijn vrijkomt door natuurlijke omzetting via organismen. Als alle organische materiaal dat ik als boer onder de grond stopdaar voor eeuwig blijft zitten, is het dus zaak zoveel mogeiiijk organische materiaal te telen om onder te ploegen en de voedsel voorziening maar het laten voor wat het is, die levert alleen maar CO2 op na consumptie.

  2. Stel je krijgt als europese (grond)boer elk jaar een premiebedrag per ha. In de toekomst komen er regels om CO2 op te slaan in de grond. Zouden de boeren dan extra geld krijgen of mogen ze hun premiebedrag houden als ze CO2 opslaan in hun bodem? Maw als je geen CO2 opslaat krijg minder/niks.

Beheer
WP Admin