Foto: Koos Groenewold AlgemeenNieuws

CDA: waar is plan B bij verlies derogatie?

De CDA-fractie in de Tweede Kamer vraagt aan minister Staghouwer of hij een scenario heeft uitgewerkt voor als er geen derogatie wordt verkregen.

Het CDA bepleit in elk geval een geleidelijk en realistisch afbouwpad voor een periode van ten minste 10 jaar, “zodat de sector de tijd krijgt om de omschakeling te maken, inclusief de innovaties die daarvoor nodig zijn”.

PvdA en GroenLinks zeggen dat ketenpartijen moeten bijdragen aan een eventuele inkomstenderving van boeren bij beëindiging van de derogatie. Tegelijk willen beide partijen ook dat zo min mogelijk grasland wordt omgezet naar snijmais.

Geen dierlijke mest vervangen door kunstmest

De twee linkse partijen willen bovendien voorkomen dat dierlijke mest wordt vervangen door kunstmest, mocht de derogatie wegvallen. BBB wil juist dat de gebruiksruimte voor kunstmest kan worden ingevuld door dierlijke mest te gebruiken. “Dat draagt bij aan het sluiten van kringlopen, minder gasverbruik door kunstmestproductie, minder afvoer van bedrijven en dus minder vervoersbewegingen.”

Ook de PVV wijst op de toenemende vervoersbewegingen als mest moet worden afgevoerd en het extra gasverbruik dat nodig is bij de kunstmestproductie.

Reacties

 1. breukink, gebruik maken van een derogatie gaat onder voorwaarden. Soms zijn die voorwaarden dermate zwaar dat ze er toe leiden dat een boer dus geen gebruik maakt van derogatie. Daarmee krijgt hij vervolgens de mogelijkheid om wél zijn gewas te voeden, maar dan met kunstmest. Deze was tot voor kort relatief goedkoop, en dat speel een rol in de afweging. Daarbij hebben lidstaten derogatie aangevraagd in gebieden waar ook veel mest aanwezig is. Er is maar één land met een mestoverschot, de rest heeft allemaal tekorten. Waar een tekort is, heb je ook geen derogatie nodig want de mest is er simpelweg niet.

  1. Beste Verstraten, het is eigenlijk van de zotte dat er geen mest van bijvoorbeeld een boer uit Maastricht naar het zuiden mag. maar wel van Maastricht naar Groningen of Goes in zeeland. Zo ben je als EEG en lidstaat een “mestprobleem “aan het creëren.

 2. PvdA en Groen Links denken zeker dat gras groeit zonder meststoffen.
  Misschien moeten ze het zelf ook eens zonder voeding doen, dan zijn we misschien ook verlost van deze onzinnige uitspraken.

 3. Paar koeien minder .
  Minder krachtvoer minder mest minder mest transport minder kunstmest nodig minder gas verbruik minder uitspoeling nitraat en voor alles geldt minder co2 uitstoot.
  Betere melkprijs beter grondwater beter oppervlakte water .beter voor het klimaat .

  1. Paar koeien minder?
   Volgens mij gaat het over 30% minder koeien in het geval er bij derogatie niet wordt afgevoerd.
   Minder krachtvoer?
   En dan commentaar van de dierenvrienden, omdat ze ribben zien bij de koeien als vanaf de weg het weiland in kijken.

  2. beste breukink we leven in de eeg, niet alleen in nederland. dan toch de gehele eeg minder, of de gehele wereld minder koeien?????

  3. Och die Breukink toch, wil ons allemaal bio maken. Zie ze hier ook wel bezig, halen van alles op huis aan om nog een beetje voer te krijgen., en dan die prijs, zo sneu met die nsb achtige consumenten.

  4. Er zijn ook zat boeren die doen niet mee aan de derogatie .
   Dat zijn niet alleen bio boeren .
   Het overgrote deel van de EU is zonder derogatie.
   Kunnen die dan iets wat jullie NIET KUNNEN OF WILLEN

  5. er zijn genoeg boeren die niet mee doen aan de derogatie. die kunnen wel, maar willen niet, naar /aan het regiem van denhaag/brussel meedoen. geen verplichtingen, geen extra eisen gewoon, ‘gas erop” kunstmest extra zaaien. niet zeuren

Beheer
WP Admin