CDA-motie aangenomen over zorgvuldig invoeren stikstofondergrens 1 mol
Een nieuwe hogere stikstofondergrens van 1 mol per hectare per jaar moet niet direct na een eventueel positief advies van Raad van State ingaan. De verhoging van de ondergrens van 0,005 naar 1 mol moet pas ingezet worden als die – een jaar later – ook juridisch houdbaar blijkt bij de bestuursrechter. Hiertoe is dinsdag in de Tweede Kamer een CDA-motie aangenomen die mede-ingediend was door VVD, D66 en ChristenUnie.
Een motie van wantrouwen van Partij voor de Dieren tegen landbouwminister Femke Wiersma haalde het zoals verwacht niet. De motie kreeg alleen steun van oppositiepartij Denk.
Tijdens de stemmingen in de Tweede Kamer werden bijna alle stikstofmoties aangenomen. Dat gold onder meer voor een motie van GroenLinks-PvdA en VVD over een stikstofondergrens van 1 mol met een stevig geborgde emissiereductie. Ook een motie van NSC en ChristenUnie om absolute reductiedoelen qua emissiereductie en natuurherstel op te nemen, werd door een Kamermeerderheid aangenomen. In die motie stond onder meer dat die doelen ook opgenomen moeten worden als dat soms zeer lastig haalbaar is.
Van NSC en ChristenUnie werd met het oog op rechtszekerheid ook een andere motie aangenomen. Die voorziet in stabiele emissiereductiedoelen en emissieplafonds in de wet. Tot slot haalde een VVD- en NSC-motie voor ‘structuurbeleid’ in veedichte gebieden als de Veluwe en de Peel een Kamermeerderheid. Met die motie krijgen deze gebieden speciale aandacht in de stikstofcommissie die onder leiding staat van premier Dick Schoof.