AlgemeenNieuws

CDA en Water Natuurlijk grootst in waterschap

Den Haag – Het CDA en Water Natuurlijk zijn de grootste partijen geworden bij de waterschapsverkiezingen van woensdag. Dat heeft de Unie van Waterschappen maandag laten weten.

Van de landelijke politieke partijen is het CDA met 76 zetels de grootste geworden, gevolgd door de VVD met 67 zetels. De Partij voor de Dieren verdubbelde het aantal zetels: van acht zetels bij zes waterschappen in 2008 naar vijftien zetels bij acht waterschappen nu. Nieuwkomer 50Plus heeft in bijna alle waterschappen een zetel.

Van de landelijke partijen die zich uitsluitend richten op het waterschap is Water Natuurlijk, net als in 2008, het grootst met 84 zetels. De andere, de Algemene Waterschapspartij, is met 29 zetels vertegenwoordigd in de waterschapsbesturen.

De opkomst was met 43,5 procent twee keer zo hoog als de 22,7 procent in 2008, was al eerder bekendgemaakt. Veruit het hoogste opkomstpercentage werd behaald in Friesland: Wetterskip Fryslan noteerde 50,2 procent.

De hoge landelijke opkomst is te danken aan een combinatie van factoren. “Het was de eerste keer stembusstemmen, in eerdere jaren stemden kiezers per post”, aldus een woordvoerster van de unie. Ook heeft volgens haar zeker geholpen dat de waterschapsverkiezingen samenvielen met die voor Provinciale Staten. Unie en gemeenten willen vasthouden aan dit concept. “Gemeenten hebben altijd een grote (logistieke) rol bij de organisatie van verkiezingen. Het was voor iedereen even wennen maar we hopen op deze manier de stijgende lijn in de opkomst vast te houden.”

Beheer
WP Admin