Bij breed en/of lang landbouwverkeer kunnen gevaarlijke verkeerssituaties ontstaan. Zoals ook op deze <em>foto</em> is te zien (waarbij overigens geen sprake is van een 18 meter lange combinatie). <br /><em>Foto: Theo Tangelder</em> AlgemeenNieuws

CDA bepleit ontheffing voor lang landbouwverkeer

Voor vollegrondstelers moeten landbouwverkeerscombinaties van ruim 18 meter lang een ontheffing krijgen, vinden CDA-kamerleden.

Vollegrondstelers (prei, aarbeien, asperges) zouden ontheffing moeten krijgen om te mogen rijden met aanhangers die samengesteld langer zijn dan ruim 18 meter. Dat bepleiten de kamerleden Martijn van Helvert, Jaco Geurts en Mustafa Amhaouch (allen CDA) in kamervragen aan verkeersminister Melanie Schultz van Haegen.

Problemen in agrarische bedrijfsvoering

De CDA’ers constateren dat de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) geen ontheffingen afgeeft voor landbouwverkeer dat langer is dan 18 meter. Dat leidt tot problemen in de praktische bedrijfsvoering, zeker nu landelijk gecontroleerd en gehandhaafd wordt op de lengte van de combinatie van landbouwtrekkers en aanhangwagens.

Route afstemmen met RDW

Volgens de wettelijke regels kan alleen toestemming gegeven worden voor uitzonderlijk lang vervoer als speciale voorzieningen zijn getroffen aan de aanhanger(s) en bovendien de te rijden route is afgestemd met de RDW.

Meer ontheffingsmogelijkheden voor landbouwverkeer

Volgens de kamerleden moet de RDW meer ontheffingsmogelijkheden krijgen voor met name landbouwverkeer,  ook omdat de (te) lange landbouwvoertuigen hoegenaamd geen impact hebben op de verkeersveiligheid.

Beheer
WP Admin