Foto: Koos Groenewold PluimveeNieuws

Campagne Duitse kalkoenenhouders tegen strengere norm bezetting

De vleeskalkoenensector in Duitsland voert campagne om de bezwaren tegen de overheidsplannen onder de aandacht te brengen. De kalkoenenhouders vrezen voor hun concurrentiepositie als ze aan strenge eisen voor de bezetting moeten voldoen.

Eind 2022 heeft het Duitse ministerie van Landbouw (BMEL) een discussiepaper gepubliceerd. Per vierkante meter zou nog maar 40 kilo aan levend gewicht bij hanen en 35 kilo bij hennen zijn toegestaan. De 1.900 Duitse kalkoenhouders stellen zich al in te zetten voor dierenwelzijn. Via zelfregulering hadden ze al afspraken over de bezetting: 58 kilo bij hanen en 52 kilo bij hennen. Voor kalkoenhouders die produceren voor Initiative Tierwohl (ITW) zijn die normen 53 kilo bij hanen en 48 kilo bij hennen.

Niet-diervriendelijke import

De bezettingsgraad die voor hen dreigt noemen ze onwerkbaar. “Politici brengen daarmee in gevaar wat onze producenten hebben bereikt op het gebied van dierenwelzijn en duurzaamheid”, zegt Bettina von Spee, voorzitter van de Vereniging van Duitse kalkoenenvleesproducenten (VDP).

De kalkoenhouders vrezen niet-diervriendelijke import. In sommige andere landen is er namelijk geen maximale bezettingsgraad. Pluimveekoepel ZDG pleit dan ook voor uniforme EU-normen.

Beter Leven-keurmerk

De voorgestelde nieuwe Duitse normen zijn vergelijkbaar met die van het Beter Leven-keurmerk in Nederland. Voor het Beter Leven-keurmerk geldt een bezetting van maximaal 40 kilo voor hanen en 36 kilo voor hennen per vierkante meter. Voor gangbare bedrijven in Nederland is het maximum lichaamsgewicht per vierkante meter 58 kilo voor hanen en 48 kilo voor hennen.

Reacties

  1. Wacht maar tot de EFSA met hun advies komt (activisme onder het mom van wetenschap) en zegt dat 11 kg/m2 het beste is zoals bij vleeskuikens en de politiek het daarna als eis gaat stellen.

Beheer
WP Admin