RundveeOpinie

Budgetboeren (3)

Liefde is: samen vijf uitzendkrachten die moeten melken inwerken, omdat de boerin zwanger is.

Na drie maanden in Noorwegen op de boerderij van Maarten en Wilma van Pinxteren te hebben gewoond en gewerkt, sloeg heimwee naar ‘thuis’ in als bliksem in een boom. Met thuis bedoel ik Nederland. Dus solliciteerde ik tijdens een vakantie in Nederland bij een bedrijf dat voor derden wijngaarden onderhoudt. Gezien mijn ervaring op een wijndomaine in de Provence werd ik aangenomen en verhuisde ik naar Limburg. Hoera.

School mogelijk dicht

Na de vakantie verbleef ik nog een maand bij de Van Pinxterens en leefde met hen mee, in voor- en tegenspoed. Goed nieuws was dat Wilma en Maarten eind 2012 een baby verwachtten. Nieuws dat zorgen baarde, was het vertrek van twee gezinnen uit de buurt met vier schoolgaande kinderen. Hierdoor daalde het aantal leerlingen van de school van dochter Joni (6) van dertien naar negen. Zij was voortaan het enige kind in groep 1 en 2. Toen twee leerlingen na de zomervakantie naar het voortgezet onderwijs gingen, telde de school nog maar zeven kinderen. Als de school sluit, moeten Joni en haar zusje Walty (4) voortaan 40 kilometer met de bus (enkele reis) naar een andere. Doordat een gewone lijndienstbus de kinderen op en neer rijdt en overal stopt waar iemand staat – gebruikelijk op het Noorse platteland – zijn de kinderen straks twee uur per dag kwijt aan reizen. Dat is lang.

Kinderopvang ook dicht

Ook de kinderopvang op de boerderij van Per Ola en Heidi, bevriende boeren in de buurt, is gesloten. Walty ging er twee keer per week naar toe en vond het er helemaal geweldig. Gelukkig is er thuis op de boerderij ook veel te beleven. En met het nieuwe broertje of zusje wordt het helemaal gezellig.

Drachtigheid controleren met urine

“Tijdens een bijeenkomst met het thema ‘vruchtbaarheid bij koeien’ vroeg één van de boerinnen of er geen test bestaat om zelf de drachtigheid bij koeien te controleren”, vertelde Wilma tijdens mijn verblijf. “Nu moet daar iedere keer een veearts voor komen. Als men bij een vrouw aan de urine kan aflezen of ze zwanger is, waarom is er dan geen dergelijke test voor koeien? Dat scheelt heel wat verplichte bezoekjes van de veearts. Toen werd uitgelegd dat de hormonen van koeien anders werken dan die van vrouwen. Wel schijnt er een test te zijn waarin je aan bepaalde gehalten in de melk kunt zien of een koe drachtig is. Maar bij deze test luistert het moment van bepalen erg nauw. Toch vraag ik me af of er buiten Noorwegen geen test bestaat om zelf de drachtigheid te checken. Is er iemand die dat weet?”

Meisje of jongen

Het was voor Wilma een interessante bijeenkomst met een bijzonder einde. “Eén van de boerinnen hield een pendel boven mijn buik. De pendel draaide geen rondje, maar ging heen en weer. Dat zou duiden op een jongen. Toen heb ik verteld over collegaboer Sjaak Mocking die de pendel gebruikt om te bepalen of het een vaars of stiertje wordt. De andere cursisten vonden het erg interessant.”

Vijf uitzendkrachten inwerken

Zwanger en boerin zijn viel niet mee. Wilma is degene die melkt, maar dat was gehurkt op de grup met een dikke buik niet te doen. Dus moest er hulp komen. Helaas stuurde het uitzendbureau alleen tijdelijke krachten, van wie er maar twee allround bedrijfshulp waren. Maar liefst vijf mensen moest Wilma inwerken. “Degene die het langst bij ons geweest is, woonde sinds zes jaar in Noorwegen en had in zijn thuisland Litouwen een heel andere baan. Zo moest ik hem leren dat je niet alle zeventien melkkoeien aan de ene kant van de stal tegelijk moet voorbehandelen als er maar drie melkstellen zijn. De laatste koeien stonden met gemak twintig minuten te wachten op het melkstel.” Al met al resulteerde de steeds wisselende hulp erin dat er erg veel dieren mastitis kregen en er behoorlijk veel driespenen op stal kwamen. “Het laatste woord met het uitzendbureau is daar nog niet over gesproken!”

Toch een dochter

Ondertussen zijn we een paar maanden verder en is gebleken dat de pendel deze keer fout zat. Op 19 december is Wilma bevallen van een gezonde dochter, Cissy. Wilma is zes weken na de bevalling (keizersnede) maar weer zelf gaan melken. Het kalfseizoen is aangebroken en ze wil graag dat de verse koeien goed gemolken worden.

Beheer
WP Admin