‘Brussels wantrouwen oorzaak derogatiedebacle’
Nederland weet dat het er in Brussel niet goed op staat. Ooit misschien – zelfverklaard – het beste jongetje van de klas, is het nu een vervelende puber. Eentje die vooral handelt in eigenbelang, en naar de ander wijst. Het geldt op vele dossiers, en zeker op milieugebied.
Nederland strijdt al jaren met de Europese Commissie over invulling van mest-, water- en milieuverordeningen. Het ‘polder’-land zoekt telkens het randje op, of gaat daar overheen. De veelbesproken term ‘geitenpaadje’ lijkt hier te zijn uitgevonden. Brussel is het zat, getuige de tik op de vingers voor invulling van de derogatiebeschikking. Niet in 2024, maar op 1 maart moeten telers al aan de nieuwe regels voldoen. Door het ‘tussenjaar’ om de bufferzones en vanggewassen in te passen in de praktijk, gaat een dikke streep.
Er zijn altijd mensen die achteraf gelijk claimen. Signalen zouden er al in december zijn. Landbouwminister Piet Adema en zijn ambtenaren werden in ieder geval volkomen verrast door het Brussels bericht. Kennelijk ook zo helder en direct dat hij niet eens meer tegensputterde. LTO Nederland overweegt nog een rechtsgang tegen de Europese Commissie. Het doet het misschien goed voor de bühne, maar is natuurlijk kansloos. Ja, er is sprake van wanbeleid, maar van wie?
Uiterst zuur is het voor de telers die al gewassen hebben ingezaaid of geplant. Vollegrondstelers hebben mogelijk al levercontracten afgesloten. Zij zijn de dupe.
Zorgelijk voor de toekomst is de harde Brusselse houding tegenover Nederland. In elk dossier zullen zij er bovenop zitten, opdat de puber opgroeit tot een jonge zelfstandige volwassene. En ook hier geldt: vertrouwen komt te voet, en gaat te paard. Nederland zal het moeten laten zien.
Als ik de nederlandse minister van landbouw zou ik eerst maar eens met vuist op tafel slaan .
Stap toch uit de eeg man we worden genaaid we halen toch ook veel meer gewas van onze
vruchtbare grond zullen we toch ook meer mest en kunstmest moeten gebruiken. stratenmaker en boeren met hun zwaardere beroepen hebben toch ook meer eten nodig dan n ambtenaar dus ook onze planten hebben meer voeding nodig.
Denk de meeste lidstaten die groene ridder Frans Timmermans wel zo zat zijn, dat ze er vervolgens alles aan doen om Nl voordeeltjes af te breken.
Bij glb hadden we toch al bufferstroken tot 4% van het land hoor hier niks over