Foto: Roel Dijkstra AlgemeenNieuws

Brussel noemt Nederlandse overbemesting zorgelijk

Nederland moet de concentratie stikstof en fosfaat in oppervlaktewater door overbemesting aanpakken.

Dat stelt de Europese Commissie in een evaluatierapport over de uitvoering van het EU-milieubeleid dat maandag 6 februari in Brussel is gepresenteerd.

Vooral de concentratie stikstof en fosfaat in oppervlaktewater als gevolg van overbemesting en de opeenhoping van stikstofdioxide en ozon in de lucht moeten worden aangepakt.

Drinkwaterkwaliteit is goed

Ondanks deze ‘uitdagingen’, aldus EU-commissaris Karmenu Vella (Milieu), is Nederland al geruime tijd een voorloper in het milieubeleid. “Nederland scoort zeer goed als het gaat om het nakomen van de EU-regels voor drinkwaterkwaliteit en afvalwaterbehandeling”, zegt Vella. Hij wijst erop dat, hoewel het waterbeheer ‘over het algemeen goed is’, ongeveer de helft van de rivieren, afwateringskanalen en meren een te hoog gehalte aan stikstof en fosfaat bevat.

Vervuilende files

Niet te spreken is het rapport echter over de vervuilende files, met name tijdens de spits. Het gebied Rotterdam, Amsterdam en Den Haag behoort tot de twaalf slechtst presterende stedelijke regio’s in de EU. Brussel spoort Nederland ook aan harder te trekken aan het verminderen van emissies in de atmosfeer.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Beheer
WP Admin