Foto: Canva BoerenlevenColumn

‘Broers kunnen niet samenwerken’

Twee broers willen beiden overnemen. maar dan blijkt dat ze niet kunnen samenwerken. Kan dat nog goedkomen?

‘Ik slaap al weken niet goed” vertelt hij. “Ben al tijden aan het nadenken over hoe het verder moet…” Uiteindelijk belt hij me, niet wetend hoe hij zijn problemen op kan lossen. In 25 jaar heeft hij zijn bedrijf opgebouwd door hard te werken en de juiste keuzes te maken. Het resultaat mag er zijn: het bedrijf is klaar voor de toekomst en klaar voor de overname.

Onduidelijkheid en onvrede

Zijn beide zoons zijn dat ook. Dachten ze. Maar daar zit juist het probleem. De mannen moeten samenwerken en dat gaat niet goed. Er is onenigheid, onduidelijkheid en onvrede. Zoals wel vaker voorkomt is de belangrijkste oorzaak van de problemen het gebrek aan goede communicatie, een bron van veel ellende in heel wat familiebedrijven. Tel daarbij op dat de karakters nogal verschillen en je hebt een lastige uitdaging met elkaar.

Belangrijk is dat elke betrokkene bereid is om te investeren in het verbeteren van de samenwerking

“Ik zit er te dicht op”, zegt vader. “Wil te graag dat het gaat lukken en heb van alles geprobeerd, maar ze nemen maar slecht iets van me aan…” Het liefste ziet hij dat zijn jongens goed samenwerken zodat hij met een gerust hart het bedrijf kan overdragen en dat iedereen gelukkig is. Want levensgeluk is volgens vader het allerbelangrijkste.

Oplossingen in dergelijke situaties zijn er zeker maar zijn vaak niet eenvoudig; daar is heel wat tijd en energie voor nodig. Belangrijk daarbij is dat elke betrokkene bereid is om te investeren in het verbeteren van de samenwerking.

Tijd en energie

“Wat mag het jullie kosten?”, vraag ik de broers. Verbaasd kijken ze me aan. “Wat bedoel je?”, vragen ze. “Ik heb het niet over geld, maar over tijd en energie. Over eerlijk zijn over je eigen functioneren en bereid zijn om je eens te verplaatsen in de ander… Verandering in communicatie- en gedragspatronen, dat werk…” Bedenkelijk kijken de broers naar de grond. “Oh, dat… tja… nooit aan gedacht eigenlijk, we zijn gewoon aan het werk…”

Wees ook zo moedig om andere wegen te bewandelen, zonder de boel te laten escaleren

Toch besluiten ze door te gaan met de gesprekken. We kijken daarbij onder andere naar waar de kwaliteiten van beide jonge ondernemers liggen en waar ze elkaar kunnen aanvullen en versterken. Is dat voldoende om de verschillen te overbruggen? Er wordt nagedacht over hoe om te gaan met wat ze uit elkaar drijft. Ook wordt nagedacht over de ambities van beide heren en wat ze eigenlijk van elkaar verwachten. Na verloop van tijd maken ze samen afspraken over de taken en verantwoordelijkheden, overleg en communicatie.

Eerlijk zijn

Of het ze lukken gaat, weet ik nog niet. Er is in ieder geval een begin en weer wat vertrouwen al is het ijs nog dun. We spreken af dat ik de mannen voorlopig blijf volgen. Het is daarbij belangrijk om eerlijk te zijn naar elkaar. Heb je er samen alles aan gedaan en lukt het niet? Wees dan ook zo moedig om andere wegen te bewandelen, zonder de boel te laten escaleren.

Vader slaapt ondertussen weer goed. Toch alvast iets bereikt.

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Beheer
WP Admin