Foto: Henk Riswick VarkensNieuws

Britten beperken invoer varkensvlees door reizigers

Reizigers naar Groot Brittannië mogen niet meer dan 2 kilo varkensvlees invoeren. De Britten willen zo het insleeprisico van AVP beperken.

Groot-Brittannië controleert met ingang van 1 september strenger op de invoer van varkensvlees- en producten. Reizigers mogen niet meer dan 2 kilo varkensvlees- of product invoeren. Dat meldt het Ministerie van milieu, voedsel en landbouw (Defra).

Risico insleep via mens inperken

Met de maatregel wil de Britse overheid de insleep van Afrikaanse varkenspest voorkomen. De actie volgt op een nieuwe risicobeoordeling door het Animal and Plant Health Agency, waarin wordt aangegeven dat het insleeprisico van het AVP-virus gemiddeld is. Geen groot risico dus, maar toch wil de Britse overheid de invoer van varkensvleesproducten een halt toe roepen, zodat het virus niet via reizigers het land binnen kan komen. Van het virus is bekend dat het enkele maanden in varkensvlees- en producten kan overleven, ook na verhitting van de producten.

Handel niet geraakt

De commerciële importen vallen niet onder de maatregel. Groot-Brittannië importeert momenteel al geen varkensvlees uit landen waar het AVP-virus rondgaat.

Beheer
WP Admin