<em>Foto: ANP</em> AlgemeenNieuws

Britse boerenbond toont herkomst voeding

De National Farmers Union heeft een online winkelgids gepubliceerd waarin te zien is welke producten in de grote supermarkten van Britse boeren en tuinders komen.

De boerenbond vraagt consumenten daarbij ‘de gids te gebruiken om te controleren in hoeverre hun plaatselijke winkel de eigen landbouw steunt’.

De gids richt zich in eerste instantie alleen op de eigen merken van de supermarkten. Die spelen in de grote Britse winkels wel een aanzienlijk belangrijker rol dan in Nederland. De bond heeft een jaar nodig gehad om de gegevens te verzamelen en de gids samen te stellen. De NFU probeert de informatie vervolgens up-to-date te houden omdat het inkoopbeleid van de grootwinkeliers steeds verandert.

Britse voeding promoten

Uit de publicatie blijkt onder meer dan Aldi en Morrisons al hun rund- en lamsvlees uit eigen land betrekken. Bij collega’s als Asda en Cooperative geldt dat alleen voor hun duurdere zogenaamde premiummerk. Aardappelen, groente en fruit komen bij de meeste winkels slechts voor een deel uit eigen land.

”We willen Britse voeding promoten onder het algemene publiek en het voor mensen die producten uit eigen land willen kopen makkelijker maken om die te vinden. Tegelijk kunnen de boeren er uit leren hoe ze zich meer op producten voor de binnenlandse markt kunnen richten,” zegt Ruth Mason, hoofd voedingsbeleid bij de bond.

Beheer
WP Admin