Foto: Henk Riswick AlgemeenNieuws

‘Brexit’ geen struikelblok handelsdeal EU en Mercosur

De EU en het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur willen binnen twee jaar een vrijhandelsakkoord sluiten, dat later wordt geratificeerd.

De ‘Brexit’ wordt niet als struikelblok gezien, maar de Zuid-Amerikanen toonden zich bij de laatste onderhandelingsronde standvastig op het punt van sanitaire en fytosanitaire standaarden.

‘Overeenkomst moet gebalanceerd zijn’

Mercosur vindt dat de EU standaarden gebruikt om meer efficiënt geproduceerd voedsel van elders te weren. De hoofdonderhandelaar namens de Europese Unie, Sandra Gallina, maakte duidelijk dat de EU net als in overleg met de VS, niet van plan is haar standaarden te verlagen. Een overeenkomst moet volgens Gallina ‘gebalanceerd zijn’.

‘EU niet van plan haar standaarden te verlagen’

Hoop op grotere export vlees, suiker en ethanol naar EU

De Zuid-Amerikanen hopen door een handelsovereenkomst vooral meer vlees, suiker en ethanol te exporteren naar de EU. De EU hoopt vooral meer te verdienen met diensten en industriële producten, en bescherming van geografische herkomstbenaming, zoals Parmezaanse ham. Voor de zuivel lijken er wel kansen te liggen, omdat Mercosur-lidstaten als Brazilië en Argentinië weinig concurrerend zijn op dit gebied.

Brexit geen struikelblok

De ‘Brexit’ is volgens de twee onderhandelingsteams geen struikelblok, maar het compliceert de onderhandelingen wel. De Britten zijn net als de Nederlanders en Denen grote voorstanders van open handel, terwijl bijvoorbeeld de Fransen en Italianen terughoudender zijn. Binnen de EU is het liberale kamp dus verzwakt.

Het was de eerste complete overlegronde sinds vier jaar. Afgesproken is om in februari opnieuw om tafel te gaan zitten in Buenos Aires. Een bijna symbolische plek, want tot de presidentsverkiezingen in december 2015 was juist Argentinië een belangrijke reden dat de onderhandelingen zo goed als stil lagen.

Beheer
WP Admin