AlgemeenNieuws

‘Breekijzerfunctie EKO-tellingen voorbij’

Het aantal producten met het EKO-keurmerk dat bij reguliere supermarkten in de schappen ligt, lag met een gemiddelde van 155 producten dit jaar 10 procent hoger dan vorig jaar.

Dat blijkt uit EKO-tellingen van Milieudefensie. Het Fairtrade-aanbod steeg zelfs met 20 procent naar gemiddeld 41 producten. “Het is goed om te zien dat, ondanks de crisis, het biologische en fairtrade aanbod blijft groeien”, aldus Jacomijn Pluimers, campagneleider Voedsel bij Milieudefensie. De afgelopen zeven jaar is het biologisch aanbod elk jaar gestegen, gemiddeld met 16 procent.

Vanwege het als maar stijgende aanbod heeft Milieudefensie na zestien jaar besloten met de landelijke EKO-tellingen te stoppen. “Biologisch is niet langer een marginaal aanbod voor in speciaalzaken maar heeft zijn weg gevonden naar de schappen van alle supermarkten”, aldus Pluimers. “De EKO-tellingen hebben daarmee hun functie van ‘breekijzer’ wel voltooid.” Milieudefensie startte in 1998 met de EKO-tellingen, om het aanbod van biologische producten in reguliere supermarkten te stimuleren. Dat jaar werden er nog maar gemiddeld zes EKO-producten geteld.

Beheer
WP Admin