Braziliaans vlees ligt momenteel onder de loep. Maar Brazilië stelt dat de voedselveiligheid niet in het geding is (geweest). - Foto: Mark Pasveer AlgemeenNieuws

Brazilië: wel fraude, geen geknoei met vlees

Braziliaanse landbouwminister Blairo Maggi verzekert EU ervan dat de voedselveiligheid niet in het geding is en dat het Braziliaanse vleesschandaal alleen fraude en corruptie omvat.

Maggi schrijft dat in een brief aan Europees commissaris Vytenis Andriukaitis.

Andriukaitis heeft maandag zowel de landbouwministers in Luxemburg als het Europees Parlement in Straatsburg geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen. De commissaris kondigde aan dat de Europese Unie op korte termijn inspecties naar Brazilië stuurt om te zien of de Brazilianen aan de Europese eisen en standaarden voldoen.

Hogan: Braziliaanse affaire doet handelsoverleg geen goed

Landbouwcommissaris Phil Hogan zei dat de Braziliaanse affaire de onderhandelingen met de Zuid-Amerikaanse handelspartners (Mercosur) geen goed doet, hoewel de affaire op zich geen direct effect heeft op de besprekingen. Volgens Hogan laat de affaire zien hoe belangrijk het is goede afspraken te maken over voedselveiligheid, zowel veterinair als plantenziektenkundig.

Scheepsladingen vlees geweerd bij EU-havens

Ondertussen worden alle scheepsladingen met vlees van de betrokken bedrijven bij Europese havens geweerd. Op vlees dat al is ingevoerd, worden extra controles uitgevoerd. Andriukaitis zegt dat zo nodig extra maatregelen worden genomen.

Beheer
WP Admin